Učestvovali u agresiji na BiH|Zloglasne Crvene beretke se ponovo okupljaju?! (Video)

Piše: Faruk Vele

Nekadašnji pripadnici zloglasnih „Crvenih beretki“, zapravo Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije čiji je vođa bio Milorad Ulemek Legija, a koju su kontrolirali šefovi Državne bezbjednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, počeli su da izlaze na slobodu nakon višegodišnjih robija, javljaju danas srbijanski mediji, prenosi bh. informativni servis INS.

Prema pisanju Kurira, tabloida bliskog vrhu aktuelne vlasti u Srbiji, lako bi, što su i najavili na Twitteru, moglo da dođe do ponovnog formiranja slične zločinačke specijalne jedinice povezane sa kriminalnim grupama.

Članovi nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i druge brutalne zločine. 

1377381_naslovna_ff.jpg - Zločinci |Zloglasne Crvene beretke se ponovo okupljaju?!

Okupljaje "Crvenih beretki" najavljuje tabloid blizak vrhu vlasti u Srbiji

„To je među simpatizerima čuvenih „Crvenih beretki“ izazvalo toliko oduševljenje da su počeli čak i da najavljuju neformalno okupljanje ove jedinice, koja je, pored ubistva premijera, počinila i druge zločine“, znakovito prenosi Kurir koji je pod kotrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Znakovito je, također, da se sve dešava nakon saznanja da Milorad Dodik, čelnik RS-a, okuplja paravojne formacije, sastavljene od plaćenika pripremanih u Rusiji i Srbiji, među kojima su i osuđeni ratni zločinci.

Od svojih početaka 1991. godine, pa sve do novembra 2001. godine, kada su njeni pripadnici otkazali poslušnost, Jedinica za specijalne operacije bila je usko vezana za Državnu bezbjednost Srbije. Pod njenim okriljem je nastala i sve te godine funkcionirala pod različitim imenima.

„Crvene beretke“ nisu samo ratovale u Bosanskoj krajini, kao ispomoć izdajničkoj vlasti Fikreta Abdića u aprilu 1995., kako često prenose bh. mediji.

Nime, „Crvene beretke“ su u agresiji na BiH učestvovali već od aprila 1992, pa sve do kraja sukoba 1995. godine.  Istaknuti pripadnik DB-a Dragan Filipović - Major Fić abio je neko vrijeme i savjetnik Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca i prvog predsednika Republike Srpske.

Pripadnici jedinice iz kampova kod Iloka i sa Fruške gore, preko Han Pijeska helikopterima stižu u Sarajevo aprila 1992, gdje su jedno vrijeme smješteni., pisao je beogradski "Blic". Dio njih je razmješten u Bosanskom Šamcu.

„Crvene beretke“ su djelovale kao „udarna grupa“ na strateškim mjestima sve dok nisu oformljene Policija i Vojska RS, što dodatno potvrđuje agresorsku ulogu državnih organa Srbije.

Poslije Sarajeva, bili su na Ozrenu, pa kod Bosanskog Grahova, Prijedora, u šumama sjeverno od Sanskog Mosta... Djelovali su kod Banje Luke, Doboja, Šamca, Brčkog, Bijeljine, Trebinja, Višegrada, Mrkonjić Grada...

U borbama u Podrinju dejstvovala je čak i “eskadrila” „Crvenih beretki“, čije je sjedište bilo u Bratuncu, sastavljena od dva aviona i nekoliko helikoptera. Letjeli su na avionima tipa “kragulj” i „antonov 2“, a interesantno je da nijednog trenutka nisu bili podređeni komandi Vojske RS.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar