Zastave tzv. Herceg-Bosne i dalje se vijore u Novom Travniku

  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)

Zastave tzv. Herceg-Bosne, postavljene uči Nove godine , a kao reakcija na nedavno izricanje pravosnažne presude u slučaju "Prlić i ostali" za "udruženi zločinački poduhvat" i "međunarodni oružani sukob“, i dalje se vijore naulicama i raskrsnicama u Novom Travniku.

Svjedoče to i fotografije koje objavljujemo, snimljene na putu prema Travniku i Vitezu, odnosno Sarajevu.

To je uzburkalo međunacionalne strasti u gradu koji je bio poprište žestokih sukoba tokom agresije.

Iako  su prošle sedmice polijepljeni leci u kojima se navodi ko su glavni finansijeri i organizatori manifestacija i obilježja tzv. Herceg-Bosne, jarboli i zastave i dalje stoje.

"Poštovani građani, Bošnjaci! Ovih dana naša općina ponovo je "ukrašena " zastavama, grbovima, likovima i manifestacijama zločinačke zajednice tzv. Herceg-Bosne. Dokle više Bošnjaci da šute i trpe!? ", navodi se u lecima čiji je autor Udruženje građana Novi Travnik.

Poimenično su navedeni privrednici koji, navodno, finansiraju "ove manifestacije". Postavlja se i pitanje treba li finansirati i kupovati od onih koji su "protiv zajedništva i protiv države Bosne i Hercegovine", navodi se.

Načelnik Novog Travnika Refik Lendo izjavio je medijim da su nove zastave tzv. Herceg-Bosne zaista postavljene i da se to desilo u danima prije Nove Godine.

Istakao je da su zastave postavljene poslije posljednjih dešavanja, aludirajući na presudu u slučaju "Prlić i ostali". Nastojali su, kako je rekao, otvoriti razgovore u kojima bi o svemu razmijenili mišljenja i predstavnici udruženja, vjerskih zajednica i predstavnici civilnog društva, kako bi se strasti smirile, ali da se "hrvatska strana nije odazvala".

 "Sve što narušava odnose nije dobro", zaključio je Lendo u nedavnoj izjavi za Radiosarajevo.ba.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar