Lagumdžija: Prije šest godina sam išao u Mekku na samit OIC-a i obavio umru

  • (Foto: Slobodna Bosna)
  • (Foto: Slobodna Bosna)

Bivši predsjednik Socijaldemokratske partije i šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija oglasio se večeras na društvenim mrežama, komentirajući pisanje „Slobodne Bosne“ da je boravio u Meki.

Stav poznatog profesora Ekonomskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

„Nakon mnogobrojnih upita ovim putem dajem kratki osvrt na ničim izazvanu, zakašnjelu objavu "ekskluzivnih" informacija o mom davnom putu u Meku. Prije svega, zahvalio bih se portalu Slobodna Bosna na objavi fotografija, kako i sami navode starih skoro 6 (šest) godina, a koje nažalost ni sam do danas nisam imao u privatnoj zbirci.

Svakako lijepa uspomena na vrijeme, život i rad na koji sam PONOSAN.

Ono što je navedenom portalu promaklo i to vjerovatno "slučajno", a zarad potpune istine i informisanja javnosti, mislim da je važno istaći nekoliko činjenica i to, redom;

- Vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation) održan je za Ramazan u augustu mjesecu 2012 g. na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Poziv na Samit sam dobio i tamo boravio kao Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

- Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Meke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenutcima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu "spasa" skupa sa hiljadama drugih izbjeglica.

- TAČNO JE, boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Meki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim Umru. Moj precizan stav je bio i ostao da u tome niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv.

Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u "političkom" životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas.

Oduvijek sam imao pojačano gadjenje prema lažnim moralistima i "multikulturalizmu" kojem je PROBLEM što sam bio u Meki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje“.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar