Obilježena 481. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Piše: Faruk Vele

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu  danas je obilježila 481. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Tim povodom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je prigodna svečanost, prenosi bh. informativni servis INS.

Veliki Gazi Husrev-beg je davne 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja uposlenicima Medrese, vakifima, stalnim donatorima iz zemlje i svijeta, a posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima: Mehmedaliji Hadžiću, bivšem profesoru Gazi Husrev-begove medrese i Safetu Softiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Održan je i prigodan program kojeg su nadahnuto izveli učenici Medrese.

Direktor Medrese, hafiz Mensur ef. Malkić, podsjetio je na prošlogodišnje uspjehe, među kojima je i dovršetak obnove muškog internata, kao i veoma ambiciozne planove za ovu godinu, kako bi ova obrazovna institucija očuvala renome po kojem je uvijek bila poznata.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavzaović kazao je da je „iza nas veliki jubilej Gazi Husrev-begove medrese koji nas je još jednom podsjetio koliko su duboki naši islamski korijeni i kako daleko seže želja Dobrih Bošnjana za institucionalnim izučavanjem posljednje Božije objave“.

„Iza nas je i godina koja nas je podsjetila na značaj Gazi Husrev-begove medrese u duhovnom i obrazovnom uzdizanju našeg naroda. Taj značaj vi, nastavnici i učenici ovog hrama znanja, dokazujete i potvrđujete iz generacije u generaciju.  Zato koristim ovu priliku da svim profesorima, osoblju i učenicima Medrese još jednom čestitam Dan škole.Ovo je dan u kojem mi svojim dolaskom ovdje na simboličan način odajemo priznanje za vaš trud i zalaganje, trud koji vi svakodnevno ulažete u odgajanje budućih naraštaja. To radite tiho i uporno. Kao i ostalim prosvjetnim radnicima društvo vam rijetko odaje dužno poštovanje za taj vašhizmet. Zato dozvolite da se zajedno makar na ovaj jedan dan u godini javno zahvalimo na misijskom poslu kojeg obavljate“, naglasio je reis Kavazović.

Dodao je da ono što rade profesori medrese jeste „bit misije svih poslanika, pa i Posljednjeg u nizu, neka je na njih Mir Božiji i blagoslov“.

„Oni su bili učitelji svojih naroda, podsticali su na dobro i odvraćali od zla. Poslanik Muhamed, a.s., je rekao kako je poslan da upotpuni moral kod ljudi, da usavrši njihovu ćud. Kazao je „buistuliutemimemekarimeelahlaki“. A za ulemu je kazao da su nasljednici vjerovjesnika, da su„veresetu-l-enbijai“. Vi ste njihovi nasljednici u ovoj plemenitoj misiji i zato se Božiji blagoslov i bereket uvijek, bez obzira na iskušenja kroz koja smo prolazili kao narod i kao država, spuštao na ovu školu, na ovaj veliki hajrat plemenitog Gazi Husrev-bega“, dodao je.

Molim Uzvišenog, naglasio je poglavar IZ u BiH, da tako bude i u godinama koje su pred nama i da sve nas i nove generacije koje će kroz klupe i halke ove medrese prolaziti učini dostojnim velikana koji su prije nas i njih ovdje podučavali i učili.

 

„A takvi su sebe i svoje znanje ugradili u temelje naše države i društva. Svih njih koje je ovdje nemoguće pobrojati, kao i šehidaagresije na Bosnu i Hercegovinu, mi se danas sjećamo dovom Uzvišenom i molimo Ga da ih Svojom milošću obaspe.  Danas odajemo počast brojnim ljudima koji su na različite načine doprinijeli promociji Gazijine medrese i njenom uspješnom radu. Posebno priznaje kao Medresa, ali i kao Zajednica, odajemo ovogodišnjim, zaslužnim svršenicima Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese: Mehmedaliji Hadžiću i SafetuSoftiću“, kazao je Kavazović, te zaključio:

„Prof. Mehmedalija Hadžić je neko ko je čitav svoj vijek posvetio našoj Zajednici, narodu i domovini. Bilo da je kao vaiz podučavao naš narod u džamijama ili promovisao interese naše države kao ambasador, Mehmedalija je uvijek nastupao sa pozicija vrijednosti koje je u njega usadila Gazi Husrev-begova medresa i njeni profesori. I Safet Softić svojim angažmanom u Zajednici i izvan nje, bilo da je na čelu Sabora IZ ili državnog parlamenta, svjedočio je vrijednostima koje je ponio iz ove institucije“

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar