Mahathir ponovo kandidat na izborima: Hoće li tim putem i njegov prijatelj Silajdžić?

   Mahathir ponovo kandidat na izborima: Hoće li tim putem i njegov prijatelj Silajdžić?

Opoziciona stranka u Maleziji imenovala je Mahathira Mohamada (92) za premijerskog kandidata na općim izborima koji će biti održani ovog ljeta, javlja Reuters.

Mahatir je bivši premijer Malezije, najzaslužniji za njen ekonomski rast devedesetih godina, no mnogi smatraju da sa 92 godine više nije u stanju da vodi vladu ove države, prenosi Fena.

Uprkos tome, a s obzirom na to da je najpopularniji opozicioni lider Anwar Ibrahim u zatvoru, Mahatir je najveći izazov za aktuelnog premijera Najib Razaka koji je opterećem korupcijskim skandalom.

Ukoliko pobjedi Mahatir će biti najstariji politički lider na svijetu.

Istovremeno, u političkim krugovima u Sarajevu se i dalje špekulira da bi putem kandidature na ovogodišnjim izborima mogao i bivši član Predsjedništva BiH, Mahatirov prijatelj, Haris Silajdžić (72).

Silajdžić je u novembru 2017. godine bio glavni gost 22. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, tradicionalne  manifestacije koja je u organizaciji  ICNAB-e ove godine održana u Phoenixu,  u američkoj državi Arizona.

Iako je najavljivano iz više izvora, bivši premijer RBiH, a kasnije i član Predsjedništva BiH, tamo nije potvrdio svoju kandidaturu za "prvog u Bošnjaka". Međutim, navodno je imao značajne sastanke u Americi i to sa predstavnicima Republikanaca, tako da priča o kandidaturi uopće nije odbačena.  

Silajdžićev aktivni povratak u politiku i moguća kandidatura za Predsjedništvo BiH,  prema našim izvorima je nagovještena i nedavnim velikim intervjuom za portal Depo.ba, gdje je naznačio svoju viziju bogate i uspješne BiH.

Pored toga, kako je ranije pisao Kliker.info, njegova sve izvjesnija kandidatura je, kažu, motivirana i saznanjima da će se u utrku za Predsjedništvo BiH, po svemu sudeći, uključiti i Milorad Dodik te njegov politički istomišljenik Dragan Čović.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar