Džamija kao duhovni zavičaj

Džamija kao duhovni zavičaj

Piše: Idriz ef. Bušatlić

Naši ljudi vole džamije. Domovina im je fizički, a džamija duhovni zavičaj.

Čak i kad su izvan svoje domovine, oni joj često dolaze i svraćaju da odmore u njoj, baš kao što i u džamiju dolaze i svraćaju, da duši svojoj mir i spokoj nađu.

Takav je bio i Hamdo Zukić, rođen februara 1943. u selu Cvrče kod Gornjeg Vakufa. Živio je i radio u Švicarskoj, često svraćajući u džemat IZB Centra Schlieren Zurich, kojem je i sam pripadao.

Tu je Hamdo jednog dana na izložbi ugledao prelijepu maketu džamije, koja je ubrzo u njemu probudila želju da i on nešto slično napravi. I tako, dok je razmišljao i pravio planove, njegov dobri prijatelj, Ekrem Aganović, mu ispriča jedne prilike kako je na Kuli pored Zvornika postojala džamija sa pet munara, koju su srpski zločinci srušili u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

26062766_2213663108860626_824849701_o.jpg - Džamija kao duhovni zavičaj

To je bio izvor inspiracije Hamdi da napravi maketu džamije sa pet munara. U tom svom naumu imao je svesrdnu podršku hanume Dike, koja mu je donosila kahvu dok bi on radio na maketi u podrumu.

Sin Dževad je predložio svom babi da na džamiju postave i elektroinstalaciju kako bi ona tako zasjala u punom svjetlu. Često je Hamdo nakon posla i u slobodno vrijeme odlazio u nabavku materijala za maketu.

Većinski materijal bilo je drvo i nešto plastike. Izgradnja je trajala oko tri mjeseca.

Kada su Hamdini prijatelji i rodbina čuli za taj njegov neobičan hobi, dolazili su i divili se njegovoj rukotvorini. Neki su ga molili da i njima napravi nešto slično, ali je on napravio samo još jednu i poklonio je sinu i snahi, Seidu i Džemki.

Ove dvije makete džamije se danas nalaze u Gornjem Vakufu, a jednu od njih koja se nalazi kod Hamdine hanume imate priliku vidjeti na fotografijama.

Hadži Hamdo Zukić je preselio na Ahiret 10.1.2014. Iza sebe je ostavio hanumu Diku, koja je veliki dobrotvor i vakif, i šestero čestite i vrijedne djece.

Sinovi Seid, Dževad, Hazim i Lutvo i kćeri Bira i Šehida se danas s ponosom sjećaju svoga babe i čine mu hajir dove.

U jednom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s., veli:

"Ko sagradi, u ime Allaha, džamiju, pa makar bila koliko gnijezdo ptice, pa čak i manja, Allah će mu sagraditi kuću u Džennetu" (Ibn Madže)

Neka se Svevišnji Allah smiluje dobroj i plemenitoj duši Hamde Zukića, amin!

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar