O antibosanstvu: Uskoro nova knjiga Rusmira Mahmutćehajića

O antibosanstvu: Uskoro nova knjiga Rusmira Mahmutćehajića

Međunarodni Forum Bosna najavio je izlazak nove knjige profesora Rusmira Mahmutćehajića „O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama“, u izdanju sarajevskog izdavača Connectum, najavljeno je iz Foruma, prenosi bh. informativni servis INS.

U knjizi „O antibosanstvu“ razmatrani su glavni sadržaji ideologijski osporavanog bosanstva. Tako su, prvi put korištenjem znanja iz filozofije religije i političke filozofije, pokazani važni politički i kulturni polozi bosanstva, počelno zasnovane mogućnosti harmoničnog pluralnog društva.

Ovom studijom otvorena su i podržana nova usmjerenja prema odgovoru na pitanje: Kamo i kako iz ovog političkog i kulturnog stanja Bosne i bosanstva prema njihovoj dobroj i privlačnoj budućnosti?

Rusmir Mahmutćehajić rođen je 1948. godine u Stocu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Radio je kao istraživač i direktor u Institutu zaštite na radu Sveučilišta u Sarajevu. Bio je podpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, i ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Bosne i Hercegovine, kada je, ne slažući se s preovlađujućom politikom, podnio ostavku.

Bio je predsjednik osanskohercegovačkog komiteta CIGRE, od 1996. predsjednik izdavačkog savjeta časopisa Dijalog, urednik časopisa Bosanskohercegovačka elektrotehnika, i Blagaja. 1997. izabran je za prvog predsjednika Međunarodnog foruma Bosna. Objavio je i sedamnaest knjiga autorske proze, političkih i filozofskih eseja te prijevoda na bosanski jezik.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar