Tomo Kovač optužen za genocid u Srebrenici

Tomo Kovač optužen za genocid u Srebrenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Tomislava Kovača zvanog Tomo, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i Srbije, saopćeno je iz tužilaštva.

Tomo Kovač, javnosti poznat kao ratni komandant policije na Ilidži a kasnije i ministar unutraš njih poslova RS-a, tereti se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUPRS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Zaštićene zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prisilnog preseljenja cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatvaranja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8.000, te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

Kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u  počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja Udruženog zločinačkog pothvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača, sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u  Sandićima, Konjević polju, te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar