Kako je plin u vodama Gaze postao epicentar međunarodnog sukoba na Bliskom istoku

Kako je plin u vodama Gaze postao epicentar međunarodnog sukoba na Bliskom istoku

Kada se dublje zagrebe ispod površine geostrateških odnosa, može se razumjeti da su gotovo svi trenutni ratovi, ustanci i drugi sukobi na Bliskom istoku povezani jednom niti, a to je borba za prevlast nad pronalaženjem, iskorištavanjem i prodajom fosilnih goriva i ostalih resursa, piše hrvatski vanjskopolitički portal Advance.hr.

To se može vidjeti u slučaju rata u Siriji u kojoj se Katar i Iran, oboje bogati plinom, bore za dvije različite rute kojima bi se isti dostavljao Evropi.

Vidi se u slučaju Kurda, koji traže odcijepljene dijelova Sirije i Iraka bogatima naftom te se vidjelo u slučaju Rusije koja je intervenirala, između ostalog i nakon što je 2013. potpisala 25. godišnji ugovor za eksploataciju nafte i plina u sirijskim teritorijalnim vodama.

No, od mnogih sukoba oko energetskih resursa, jedan od njih se često zanemaruje, a to je konflikt između Izraela i Palestinaca oko teritorijalnih voda Gaze koje su iznimno bogate prirodnim plinom.

Sukob vuče porijeklo iz devedesetih godina kada su sve više počele kružiti informacije o velikim depozitima prirodnog plina u istočnom Mediteranu koji su procijenjeni na 122 trilijuna kubnih metara...

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar