Četvrti Biznis forum bh. dijaspore okupio 150 investitora u Tuzli

Četvrti Biznis forum bh. dijaspore okupio 150 investitora u Tuzli

U Tuzli  je u srijedu održan 4. Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017, koji je okupio oko 150 učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta. Forum je organizovan od strane „Naša perspektiva" grupacije uz podršku USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine".

Prilikom otvaranja, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je podvukao važnost investicija koje dolaze od Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta, te je naglasio zahvalnost organizatorima i pokroviteljima zbog izbora Tuzle kao grada domaćina ovogodišnjeg BHdiaFor-a.

„Uz Biznis centar bh. dijaspore koji smo početkom mjeseca predstavili u novim prostorijama u Sarajevu, te pokretanje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, polako se i sa BHdiaFor-om zaokružuje jedan koncept koji je trajan i koji predstavlja održivu platformu za poslovno povezivanje bh. dijaspore. Koristim ovu priliku da još jednom pohvalim činjenicu da su naši donatori iz USAID-a prepoznali ekonomski potencijal bh. dijaspore, te su podržali BHdiaFor i naše aktivnosti", kazao je na otvorenju Foruma Armin Alijagić iz „Naše perspektive".

„Zahvaljujem se i preduzeću Alukoenigstahl d.o.o. koje je također podržalo organizaciju BHdiaFor-a. Izuzetno je važno da pored izuzetne pomoći USAID-a i domaćih institucija, postoje kompanije koje su spremne podržati ovu vrstu poslovnog povezivanja u lokalnoj zajednici. Današnji skup i veliki broj zainteresovanih učesnika, šalje jednu pozitivnu poruku – Naši ljudi iz dijaspore su spremni uložiti novac i znanje u Bosnu i Hercegovinu, te je vrijeme da to prepoznamo i pružimo im podršku na tom putu", zaključio je Alijagić.

Šef USAID Projekta „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine" Sanjin Arifagić podvukao je važnost dijasporskih investicija, te je predstavio sve alate i mehanizme koje ovaj projekat nudi u svrhu podrške razvoju i zapošljavanju. Također, govorio je o mogućnostima koje USAID nudi dijasporskim investitorima kroz tehničku podršku i grant program za mala i srednja preduzeća.

Na 4. Biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore govorili su brojni investitori, predstavljeno je niz različitih projekata i aktivnosti, a posebnu pažnju je dobila inicijativa za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore (DIAC) koje će u budućnosti raditi na zagovaranju povoljnije poslovne klime za ulaganje i pokretanje posla u Bosni i Hercegovini.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar