Alžir, čuvar osmanske kulture na obali Sredozemnog mora

Nekada regionalni centar Osmanske države na obalama Sredozemnog mora Alžir je i danas važan centar regije zbog povoljnog geografskog položaja, bogatstva i arhitekture.

Smješten na obali Sredozemnog mora Alžir je glavni grad istoimene afričke države i lučki centar u čijem svakom dijelu su vidljivi tragovi islamske kulture i historije.

Tokom blizu četiri stoljeća Alžir je u sastavu Osmanske države uživao visok stepen autonomije i bio važan kulturni centar te regije sve do francuske okupacije i perioda kolonizacije.

Država Alžir ima populaciju od 40 miliona stanovnika i površinski je najveća zemlja u Africi, a u njenom glavnom gradu živi oko tri miliona ljudi. To je kulturno središte tog dijela Afrike i grad u kojem su isprepleteni osmanski i sredozemni stilovi gradnje i kulture.

Glavni alžirski kvart i danas nosi naziv Kazba ili Kasaba, a kako samim turskim nazivom, tako i izgledom i arhitekturom svjedoči o tom historijskom razdoblju.

Sam centar Kasabe karakteriziraju strmi i uski sokaci te mnogobrojna muslimanska mezarja, a u širem pojasu kvarta većina objekata izgrađenih u osmanskoj eri je porušena u periodu francuske kolonije i izgrađena su nova naselja.

Pogled s obale Sredozemnog mora otkriva svo umijeće graditelja koji su gusto naseljenu i zidinama ograđenu Kasabu sagradili na obroncima planinskog lanca Atlasa.

Kasabu krasi i čaršija sa zanatskim radnjama, a blizu obale smještena je džamija Keciova, simbol umijeća osmanskih mimara i simbol nezavisnosti Alžira.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar