Glavni imam u Tešnju: Građani zovu i nude pomoć za obnovu minareta

Glavni imam u Tešnju: Građani zovu i nude pomoć za obnovu minareta

Jak olujni vjetar koji je sinoć pogodio područje cijele Bosne i Hercegovine, u Tešnju je porušio minaret Čaršijske džamije koja se nalazi u staroj jezgri grada.

Džamija je sagrađena je 10. decembra 1559. godine po naredbi Ferhat-bega i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Minaret je pod snažnim udarima vjetra pao oko 1 sat iza ponoći, a oštetio je krov džamije i okolnih objekata, prenosi Anadolija.

Fuad Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, rekao je kako je ova džamija napravljena po naredbi Ferhat-bega kako bi vjernici imali mjesto za molitvu.

"Čarši džamija koju je gazi Ferhat-beg uvakufio za Božije robove da mogu obavljati molitvu nakon idolopoklonstva, i to se desilo 10. decembra 1559. godine. Prije dva dana smo obilježili sjećanje na gazi Ferhat-bega, na ono sve što je učinio i uvakufio i sjećali smo se i po ovoj džamiji koja ima posebnu vrijednost za Medžlis IZ Tešanj, ali i šire", rekao je Omerbašić.

Do rušenja minareta došlo je oko 1 sat iza ponoći, a džamija je trebala biti i rekonstruisana naredne godine.

"Sinoć, negdje oko 1.15 sati, desilo se rušenje minareta. Mi smo s naše strane pokušali da zaštitimo i uradimo sve jer smo vršili pripreme za rekonstrukciju džamije naredne godine, ali Allah dž.š. je odredio da bude ovako. Mi smo svjesni iskušenja, ali Tešnjaci, muslimani su iz svakog iskušenja izlazili jači, jedinstveniji i upućeniji jedni na druge. Nas interesuje interes građana, koji se stavljaju u funkciju saniranja štete", izjavio je Omerbašić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar