Grabar-Kitarović: Suočili smo se s istinom, Hrvati priznaju zločine nekih njihovih sunarodnjaka

Grabar-Kitarović: Suočili smo se s istinom, Hrvati priznaju zločine nekih njihovih sunarodnjaka

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a kako Hrvati priznaju da su neki njihovi sunarodnjaci počinili ratne zločine, ali odbijaju kolektivnu krivnju koja im se pripisuje nakon presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata na Haškom sudu (ICTY), prenosi Hina.

Službeni Zagreb žestoko je proteklih dana kritizirao pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorci kojima je 29.  novembra potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993-94.

Zagrebu je prije svega neprihvatljiv zaključak sudija da se radilo o „međunarodnom sukobu“ i da je tadašnje vodstvo Hrvatske učestvovalo u „zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana s većinski hrvatskog teritorija Herceg-Bosne“.

Izricanje presude zasjenilo je samoubistvo u sudnici generala Slobodana Praljka, koji je popio cijanid nakon što je čuo da je osuđen na 20 godina zatvora.

"Nije lako smoći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih", rekla je predsjednica na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

No, istaknula je da postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivnje.

"Odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlić i dr. da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima", istaknula je Grabar-Kitarović na sjednici VS-a posvećenoj završetku rada Haškog suda.

"Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njena vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je", naglasila je.

Predsjednica smatra da se presuda Hrvatima u BiH ne smije zlorabiti kako bi se implicirala

Cavusoglu osudio Trumpovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je osudio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Jerusalem zvanično priznao kao glavni grad Izraela.

"Osuđujemo izjavu američke administracije kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Dodao je i kako takva odluka predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija (UN).

"Izražavamo duboku zabrinutost i osuđujemo neodgovornu izjavu američke administracije da Jerusalem bude priznat kao glavni grad Izraela te da ambasada SAD-a bude premještena u Jerusalem. Ova odluka predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a", naveo je Cavusoglu.

Podsjetimo, Trump je izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Istakao je i kako je već naložio američkog administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena u Jerusalem.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar