Salkić razgovarao sa političkim predstavnicima Bošnjaka u entitetu RS

Salkić razgovarao sa političkim predstavnicima Bošnjaka u entitetu RS

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 6. decembra 2017. godine,  u Banjaluci sastao sa izabranim i imenovanim političkim predstavnicima Bošnjaka u ovom entitetu, te razgovarao o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci povratnici.

Sastanku su prisustvovali Senad Bratić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS, Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući  Vijeća naroda RS, Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS i Admir Čavka, predsjednik Kluba poslanika „Domovine“ u Narodnoj skupštini RS .

Učesnici sastanka su osudili nastavak prakse negiranja zločina nad Bošnjacima, veličanja ratnih zločinaca i vrijeđanja žrtava, što smatraju nastavkom činjenja genocida.

Pozivali su  vlast u entitetu RS da prestane sa tom praksom, te da poduzme neophodne mjere na uklanjanju plakata i bilborda koji veličaju osuđene ratne zločince, ali i da se konačno okrene izgradnji društva jednakih mogućnosti za sve građane, uz poštovanje žrtava i osudu ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da je neprihvatljiv nastavak pritisaka na Bošnjake u entitetu RS, provođenje različitih oblika diskriminacijje i napada na njihovu imovinu.

"Očekujemo od Vlade RS da ukine aparthejd i diskriminnaciju u obrazovnom procesu i prekine negiranje bosanskog jezika, te omogući Bošnjacima, kao konstitutivnom narodu, zastupljenost u javnim ustanovama i institucijama u skladu sa članom 97. Ustava entiteta RS. Tražimo uspostavu nacionanog balansa u MUP-u RS u skladu sa članom 97. Ustava entiteta, kako bi se vratilo povjerenje u MUP RS, koje danas ne postoji unutar bošnjačkog naroda. Također, očekujemo od entitetske Vlade da konačno značajnije počne podržavati infrastukturne projekte u bošnjačkim mjestima u ovom entitetu, ali i privredne aktivnosti, te projekte iz oblasti kulture i obrazovanja, kazao je Salkić.

Predstavnici Bošnjaka u institucijama entiteta RS su pozvali izabrane predstavnike Hrvata u institucijama entiteta RS na zajedničku borbu radi ostvarivanja pune konstitutivnosti i ravnopravnosti na prostoru entiteta RS. Oni su pozvali na otvaranje međustranačkih razgovora radi zajedničkog političkog nastupa na prostoru ovog entiteta, a sve s ciljem sticanja potpune ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane na prostoru ovog entiteta.

Na sastanku je rečeno da je Federalna vlada bila ranije, a posebno je to danas evidentno, glavni finansijer i nosilac povratka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a posebno bh. entiteta RS.

- Mi smo zbog toga zahvalni svim dosadašnjim sazivima. Međutim, imajući u vidu svakodnevne zahtjeve s terena, te položaj povratničke populacije, smatramo da sredstva koja trenutno izdvaja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nedovoljna za realizaciju potrebnih projekata u sredinama gdje žive povratnici. Zbog toga, očekujemo od  nadležnih u Vladi Federacije, ali i drugih nivoa vlasti, da razmotre zahtjeve povratnika iz bh. entiteta RS, te povećaju izdvajanja za ovu populaciju, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar