Danas u Sarajevu: Sjećanje na prof. Kasima Hadžića

Danas u Sarajevu: Sjećanje na prof. Kasima Hadžića

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas će biti održana tribuna Tribina "Sjećanje na prof. Kasima Hadžića" .

Na tribini, koja će se održati s početkom u 14:15 sati, govorit će Muharem Omerdić, Mustafa Spahić, dr. Enes Karić, Halim Husić, dok je moderator Behija Durmišević.

Profesor i publicista Kasim Hadžić rođen je 19. decembra 1917. godine u selu Zaostro, u blizini Pljevalja. Završio Veliku medresu u Skoplju i Višu šerijatsko- teološku školu u Sarajevu.

Hadžić je u Medresi pokrenuo i osnivanje lista za učenike “ZEM-ZEM”, poznat generacijama Bošnjaka. Objavljivao je u islamskoj štampi „Preporodu“, „Takvimu“, „Glasniku“. Bavio se publicistikom, a najviše je pisao o Gazi Husrev-begovoj medresi.

Ostao je u trajnom sjećanju mnogih generacija Medrese, ne samo kao profesor i vaspitač, nego kao roditelj, prijatelj i dobročinitelj mnogim medresantima i svima koji su ga poznavali i sa njim po bilo kom osnovu sarađivali.

Štitio je učenike. Njegove kolege i medreslije su ga smatrali njihovim ambasadorom. Borio se za njihova prava, siromašnim obezbjeđivao stipendije, stanovanje, udžbenike itd.

Umro je 1990. godine u Sarajevu, gdje je i ukopan, uz prisustvo velikog broja Sarajlija i njegovih poštovalaca iz raznih krajeva BiH i bivše Jugoslavije.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar