Reis Kavazović: Zločinci ne bi trebali bit u našem fokusu, već žrtve

Danas trebamo uzeti pouku iz prošlosti, prihvatiti presude međunarodnih i domaćih sudova i na istini graditi bolju budućnost za našu djecu, izjavio je u utorak poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

On je sudjelovao na konferenciji “Evropska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje”, koju su u Evropskom parlamentu u Brieslu organizirali hrvatske zastupnice Dubravka Šuica i Željana Zovko te rumunski zastupnik Cristian Dan Preda, parlamentarni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu.

“Hvala Vam što, i pored nerazumijevanja nekih od nas iz Bosne, ne odustajete od naše zemlje, njenog naroda i naše evropske budućnosti. Izložba koja je pred nama dočarava samo dio bosanskohercegovačkog kulturnog bogatstva koje pripada Evropi. Džamije koje vidite na ovim slikama, koje se ponovo obnavljaju, poput banjalučke ljepotice Ferhadije, evropske su džamije. One nikada nisu trebale biti porušene, kao niti jedna crkva, biblioteka ili nečiji dom. Svi smo trebali učiniti više da spriječimo politike podjela i ideologije koje su zagovarale velikodržavne projekte i ekskluzivne države i entitete samo za jedan narod”, rekao je Kavazović.

‘Trebamo misliti na žrtve’

Kazao je da, “kada govorimo o suočavanju s prošlošću i izgradnji povjerenja, uvijek trebamo misliti na žrtve”.

“Mi govorimo stalno o zločincima. Oni ne bi trebali biti u našem fokusu, nego stradalnici. Trebamo sve gledati iz njihove perspektive. Posebno vjerske zajednice, one bi uvijek trebale biti na strani slabijeg, na strani žrtve. Vjerski lideri ne mogu sami dovesti do pomirenja, ali mogu pomoći tom procesu. Mi to, manje ili više uspješno, radimo. Zato smo i večeras ovdje s vama, da pošaljemo poruku svojim primjerom da promjena treba doći od nas samih. Ja, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u svoje ime, mogu reći da ćemo činiti sve kako bi pomogli našem društvu, a samim time državi, da zauzme mjesto koje joj pripada u porodici evropskih država i naroda. A to ćemo učiniti ako budemo dosljedni nauka vjere koju naučavamo i ako vrijednosti tolerancije, istinoljubivosti, pravde i poštenja budemo revnosno zagovarali u svakoj situaciji i na svakom mjestu”, rekao je on.

Govori to, kako je naveo, “znajući da na planu suočavanja s prošlošću i izgradnje povjerenja trebamo uraditi još puno toga”.

“Ali, mi radimo i dosta toga dobrog, što treba naglasiti i dodatno ohrabriti. Danas, kada god se desi bilo koji napad na vjerski objekat bilo gdje u Bosni i Hercegovini, predstavnici sve četiri tradicionalne vjerske zajednice obiđu mjesto napada i zajednički ga osude. Naši budući imami i svećenici se od ove godine mogu školovati na zajedničkom master studiju na našim teološkim fakultetima. Zajednički smo obišli i stratišta svih naroda i pripadnika tradicionalnih bosanskih vjerskih zajednica i poklonili se žrtvama.”

Kako je rekao, “ovo je sada vijest, ali stoljećima zajednički život različiti vjera u Bosni i uzajamno poštovanje nije bio nešto čemu se čudilo ili divilo”.

‘Naša domovina Evropa’

“Tako se jednostavno živjelo i drugačije se nije znalo. Te vrijednosti smo učili u našim domovima, od naših roditelja i komšija. Želimo vjerovati kako je zlo podjela i populističkog nacionalizma koje nas plaši svim što je drugačije i koje promovira vlastitu dominaciju nad ‘drugim’ kao način vlastitog ostvarivanja samo jedan kratki intermeco u dugoj historiji Bosne, pa i Balkana, koji još uvijek pamti stoljeća koegzistencije i suživota”, istakao je on.

Bosna u svojoj stoljetnoj historiji, kazao je Kavazović, još od perioda bosanskih kraljeva i bogumila, ne pamti da se u njoj ispovijedala samo jedna vjera.

Taj duh, zaključio je on, “sigurno će prevladati, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego, nadamo se, i našoj domovini Evropi, jer raznolikost je bogatstvo, a ne opasnost”.

Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić , bh. ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko…

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar