Ljepša BiH: Direktor Bogdan podržao održavanje priredbe „Poslanik Muhammed a. s. - najbolji učitelj"

Piše: Nedim Botić

U petak, 1. decembra, na 12. dan mubarek mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem je rođen najodabraniji čovjek, Muhammed, a.s, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bosanskoj Dubici je održana priredba „„Poslanik Muhammed,  a.s. – najbolji učitelj“.

Radi se o jedinoj manifestaciji te vrste u RS-u, koja se održava već šestu godinu zaredom. gdje program priređuju učenici vjeronauke.

Najzaslužniji za pokretanje ovog projekta je mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica, koji zaista mnogo ulaže u rad sa mladim naraštajima Dubičanaca.

Cilj organizatora je oživljavanje sjećanja i ljubavi prema Poslaniku islama, a.s., i to kroz inovativne takmičarske i interaktivne sadržaje prilagođene savremenim nastavnim metodama. Na priredbi su učestvovali svi učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku.

priredba6-1.jpg - Ljepša BiH: Direktor Bogdan podržao podržao održavanje priredbe „Poslanik Muhammed  a. s.

Treba istaći da je priredbu o Muhammedu, a.s., podržala uprava OŠ „Sv. Sava“ na čelu sa direktorom škole Bogdanom Mareljom. Time je praktično pokazano da budućnost leži u zajedničkom radu, saradnji i toleranciji i da ljubav i pružena ruka saradnje ruši sve moguće prepreke.

Tematski je priredba podijeljena u dva dijela. Revijalni i takmičarski program. Učenici drugih i trećih razreda su u prvom dijelu publiku usrećili ilahijama i recitacijama, dok su u takmičarskom dijelu za učesnike obezbjeđeni i prigodni pokloni.

Ove godine su zahvaljujući donatorima sva djeca počašćena novčanim darovima i paketićima.

Generalni pokrovitelj ove prelijepe manifestacije je i ove godine bila Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, koja je sve učenike počastila nagradama i ukusnim slatkišima. Ovo je treća godina zaredom kako vrijedni Bošnjaci iz Norveške pomažu održavanje priredbe o životu Muhammeda, a.s., ali i akciju ‘dječijih kurbana’ te projekat Omladinske biblioteke, što zaslužuje velike pohvale, i na čemu su im Dubičanci neizmjerno zahvalni.

Posebne zasluge pripadaju mr. Dervišu Varešliji, imamu džemata u Drammenu. Ove godine su održavanje manifestacije podržali i organizacija IGMG Balkans iz Sarajeva, udruženje Prosvjetitelj Srebrenica i slastičarna "Sport" iz Sarajeva, na čemu su im organizatori mnogo zahvalni.

„Priredba je naš doprinos oživljavanju naše tradicije, vjere i kulture na ovim prostorima. Djeca imaju pravo da znaju pravu istinu o njihovom Muhammedu, a.s., poslaniku milosti, ljubavi i rahmeta. Nastojimo da tokom godine vrijedno radimo s najmlađima u mektebu i školskim klupama, a ovo je prilika da pokažu šta su naučili. Molimo Allaha dž. š. da ga nagradi i sve one koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove priredbe.“, istakao je Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar