Prekinuta sjednica Sabora IZBiH, dnevni red nije usvojen

 • Edin Atlagić

Sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prekinuta je nakon što ni poslije skoro šest sati nije usvojen dnevni red.

Sabor je trebao odlučivati o rukovodstvu najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH, a sjednicom predsjedavao potpredsjednik Edin Atlagić.

Na dnevnom se, uz ostalo, trebalo naći i pitanje smjene predsjednika Sabora Hasana Čengića. Također, trebao se razmatrati i rad Ustavne komisije Sabora na čelu sa Jusufom Zahiragićem.

- Mi danas nismo uspjeli utvrditi dnevni red za zasjedanje i završili smo s ovom sjednicom. Bilo je različitih zahtjeva po pitanju dnevnog reda. Imali smo zahtjev da se pitanje rukovodstva Sabora i Ustavne komisije razmatra na početku sjednice. Taj prijedlog nije dobio podršku prema Poslovnika, ali ni prdloženi dnevni red nije dobio podršku. Tako da smo završili sjednicu. Rukovodstvo Sabora će se konsultirati narednih dana i nedjelja i vidjt ćemo šta ćemo dalje. Ništa dalje ne možemo reći. Vjerujemo da će naredna sjednica biti zakazana za mjesec -  rekao je Edin Atlagić koji je predsjedavao Saborom.

Zahiragić je novinarima kazao da ne vlada idila, ali da je na sjednici vladala demokratska atmosfera i da nije postignuta saglasnost u vezi dnevnog reda.

Iako je Atlagić potvrdio da je Čengić na njega prebacio ovlaštenja, nije isključio mogućnost da predsjednik Sabora povuće tu odluku.

Na dnevnom redu sjednice bi trebala biti razmatrana i usvojena Odluka o muftilucima, te će biti poznato hoće li IZBiH, pored postojećih, dobiti muftije za Australiju i Ameriku, te muftiluk u Njemačkoj koji bi bio nadležan za većinu zemalja Evrope, osim tzv. domovinskih zemalja. Isto tako, bit će razmatran Pravilnik o organizaciji Islamske zajednice u dijaspori i Statut Media-centra. Očekuje se i imenovanje član Rijaseta, odnosno direktor Uprave za obrazovanje i nauku.

Inače, sjednica će biti održan u svjetlu dešavanja na posljednjoj, kako su mediji prenijeli, burnoj sjednici Sabora sredinom maja ove godine, što se kasnije prenijelo i u javnost. Prema saznanjima INS-a, bilo je prikupljeno više od 60 potpisa, od 87 članova Sabora IZBiH koji su za Čengićevu smjenu, odnosno nisu zadovoljni radom vodstva Sabora.

Komentari (2)

 • Slovne pogreske

  09.07.2017 14:23

  Lagano

 • Pravopis

  08.07.2017 17:25

  Pravopis

Pročitaj sve komentare (2)

Ostavi komentar