Reis Kavazović: Presuda Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću

Reis Kavazović: Presuda Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazović komentirao je  presudu Haškog tribunala kojom je danas Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenosi bh. informativni servis INS.

“Ovo je prilika da se svi, a posebno srbijansko društvo i zvaničnici među bosanskim Srbima suoče s prošlošću. Jedino istina o onome što se ovdje dešavalo može biti osnova za povratak pomirenja. Ova presuda će dobiti dodatno na važnosti ako doprinese procesu pomirenju. Taj proces će biti nemoguć, ako se nastavi s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinom", kazao je reis Kavazović za INN "Preporod", te dodao:

"Žao nam je što Sud nije prihvatio dokaze da je i u drugim općinama pored Srebrenice počinjen genocid. Mi, i ljudi koji su to preživjeli, znaju razmjere zločina. Sada je najbitnije da se okrenemo budućnosti i da se svi distanciramo od onih za koje je pred najvišim sudskim instancama dokazano da su učestvovali u organiziranim zločinačkim poduhvatima i da to učimo svoju djecu. Da ne ponavljamo greške iz prošlosti i da stanemo na stranu žrtava".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar