Počela sjednica Sabora IZBiH: Hoće li Hasan Čengić danas biti smijenjen? (FOTO)

  • (Foto: INS)

Piše: Faruk Vele

Sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja bi danas trebala odlučivatio rukovodstvu  najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH započela je nešto poslije 10 sati.

Na dnevnom redu bi se, uz ostalo, trebalo naći i pitanje smjene predsjednika Sabora Hasana Čengića. Također, razmatrat će se i rad Ustavne komisije Sabora na čelu sa Jusufom Zahiragićem.

Na dnevnom redu sjednice bi trebala biti razmatrana i usvojena Odluka o muftilucima, te će biti poznato hoće li IZBiH, pored postojećih, dobiti muftije za Australiju i Ameriku, te muftiluk u Njemačkoj koji bi bio nadležan za većinu zemalja Evrope, osim tzv. domovinskih zemalja. Isto tako, bit će razmatran Pravilnik o organizaciji Islamske zajednice u dijaspori i Statut Media-centra. Očekuje se i imenovanje član Rijaseta, odnosno direktor Uprave za obrazovanje i nauku.

Sjednicu je sazvao potpredsjednik najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH Edin Atlagić. Iako se pretpostavljalo da neće, na sjednicu je, ipak, stigao Hasan Čengić, kao i poglavar IZBiH, reis Kavazović.

Inače, sjednica će biti održan u svjetlu dešavanja na posljednjoj, kako su mediji prenijeli, burnoj sjednici Sabora sredinom maja ove godine, što se kasnije prenijelo i u javnost.

Prema saznanjima INS-a, prikupljeno je više od 60 potpisa, od 87 članova Sabora IZBiH koji su za Čengićevu smjenu, odnosno nisu zadovoljni radom vodstva Sabora, ali nije poznato da li će se ona konkurentno danas i dogoditi. Izvori INS-a ranije su potvrdili da će na sjednici vjerovatno biti smjena. Jedna, a moguće i više njih.

Uprkos određenim nastojanjima autoriteta unutar IZBiH da u cilju interesa Zajednice dođe do mirnog rješavanja otvorenih pitanja, ali da Čengić, ipak, prepusti vođenje Sabora IZBiH, do toga, očito, nije došlo. Autoriteti unutar IZBiH apelirali su na rješavanje eventualnih nedoumica i neslaganja mimo javnosti i "u duhu interesa cijele Zajednice".

Nije isključeno da Čengić u međuvremenu «reterira» u svojim stavovima. Vjeruje se da bi sa današnje sjednice upravo trebala biti poslana poruka jedinstva Islamske zajednice u BiH. U tom smislu Kabinet reisu-l-uleme se ovih dana oglasio i poručio da u IZBiH ne postoje sukobi.

Podsjetimo, u vezi s posljednjim dešavanjima u IZBiH za INS je govorio i banjalučki muftija Osman ef. Kozlić koji je kazao da u IZBiH postoji odlučnost da se čuvaju institucije Zajednice, kao i institucija reisu-l-uleme. Njegova poruka bila je jasna:

"Prije svega, moramo čuvati instituciju reisu-l- uleme koja je za nas, muslimane, izuzetno važna. Muslimani znaju kazati da je njihova IZ njihova najvažnija organizacija, i duhovna i svaka druga. Nema dilema da ćemo to čuvati svim raspoloživim sredstvima, svim zakonski dozvoljenim sredstvima, te da nećemo dozvoliti nikome da na bilo koji način, sa bilo koje pozicije, zloupotrebljava Islamsku zajednicu i pretvara IZ ili jedan njen dio u nešto što se zove neka politika. Ljudi unutar Zajednice su odlučni da sačuvaju svoje institucije", rekao je Kozlić, te podvukao:

"Narod unutar Zajednice, muslimani, koji žive unutar IZ i osjećaju je kao svoju, intimno vode računa o njoj i čuvaju njene institucije. Reisu-l- ulema dr. Husein ef. Kavazović uživa veliki ugled unutar IZ. Nećemo dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način dovede u pitanje taj ugled koji reis i IZ imaju kod naroda. To je najveće dobro i blago. Velika većina nas u IZ smatra da se nekim vrstama blokada treba stati ukraj i da Zajednica nastavi svoju misiju koja je korisna".

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar