Saudijska Arabija povukla svog ambasadora iz Njemačke zbog kritika

Saudijska Arabija povukla svog ambasadora iz Njemačke zbog kritika

Saudijska Arabija je pozvala svog ambasadora u Njemačkoj da se vrati kući radi konsultacija oko komentara njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o političkoj krizi u Libanu.

Iz saudijskog ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da će vlada uputiti protestno pismo njemačkom ambasadoru u Riyadhu zbog, kako su kazali, "šokantnih i neopravdanih" izjava koje je Gabriel iznio nakon sastanka sa svojim libanskim kolegom, izvještava Reuters.

Nakon sastanka u Berlinu s libanskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom, Gabriel je novinarima kazao da Evropa "ne može tolerisati avanturizam koji se tamo raširio". Iz snimke Reutersove televizije nije se moglo zaključiti da li se ovaj komentar odnosio na Saudijsku Arabiju.

- Takvi komentari izazivaju iznenađenje i neodobravanje Kraljevine Saudijske Arabije koja ih smatra besciljnim i temeljenim na lažnim informacijama koje ne idu korist stabilnosti u ovoj regiji - saopćeno je iz saudijskog ministarstva.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je Haririjev odlazak iz Saudijske Arabije u Pariz i njegov najavljeni povratak u Liban.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar