Toplovod od Kaknja do Sarajeva ocijenjen kao starteški važan projekt

Toplovod od Kaknja do Sarajeva ocijenjen kao starteški važan projekt

Mogućnost izgradnje toplovoda od Kaknja do Sarajeva bila je tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Đindića s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i kantonalnim ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem, direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem, te direktorom Federalnog fonda za zaštitu okoliša Fuadom Čibukčićem.

Toplovod, koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz Termoelektrane Kakanj, projekt je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo, već i cijelu Federaciju BiH, rečeno je na sastanku koji je održan na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

On bi, prije svega, smanjio ovisnost korisnika centralnog grijanja u Sarajevu o uvoznim energentima, prvenstveno plinu i njegovoj nepredvidivoj cijeni.

Uz to, zahvaljujući toplinskoj energiji iz Kaknja, bilo bi smanjeno zagađenje Sarajeva. Naime, priključenje na toplovod umanjilo bi potrebu sarajevskih Toplana za prirodnim plinom koji bi mogao, u tom slučaju, biti preusmjeren na padinske dijelove Sarajeva gdje se domaćinstva uglavnom griju na čvrsta goriva.

Korist bi imala i sama Termoelektrana Kakanj jer ne bi, kao što je sada slučaj, morala trošiti električnu energiju za hlađenje vode i radi njenog sigurnog povratka u rijeku. Umjesto toga, značajan višak toplotne energije postao bi ekonomski isplativ.

Također, Kakanj, Visoko i Breza imali bi direktnu korist, jer bi trasa toplovoda do Sarajeva prolazila područjima tih općina.

Elektoprivreda BiH je, kazano je danas, već izradila studiju izvodljivosti tog projekta koja obuhvata potez od TE Kakanj do interkonekcije sa Sarajevom. Ujedno, korištenje toplinske energije znatno bi povećalo iskorištenost energije iz uglja, i to visoko iznad regulative koju zahtijevaju međunarodni standardi.

Ukoliko projekt bude konačno prihvaćen, Elektoprivreda BiH je spremna finansirati prilagodbu postrojenja u Termoelektrani radi omogućavanja isporuke toplotne energije.

Danas je dogovoreno da, na osnovu studije izvodljivosti, Elektroprivreda BiH počne raditi na idejnom projektu koji bi obuhvatio potez od TE Kakanj do spoja na sarajevsku mrežu. Nakon što se Kantonalna vlada i formalno izjasni o prihvatljivosti cijelog projekta, između nje i Federalne vlade bio bi potpisan protokol o saradnji koji bi predvidio i izradu studije izvodljivosti za dio koji se odnosi na Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar