U Mostaru počelo obilježavanje 25. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

U Mostaru počelo obilježavanje 25. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća te učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima u petak je počelo obilježavanje 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a cvijeća su, među ostalim, položili i predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Kantonalnog i Gradskog odbora SDA, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, JOB-a Grada Mostara, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

Prisjećajući se vremena formiranja 4. korpusa Armije RBiH, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK Suad Muharemović kazao je kako je taj korpus nastao spajanjem brigada i jedinica teritorijalne odbrane od Ivana do Vranjevića, na području Hercegovine, pošto se ukazala potreba za jedinstvenom komandom i operativnijim i efikasnijim djelovanjem tih jedinica.

Za boračku populaciju je, kaže Muharemović, jako bitno obilježavanje ove, kao i svih drugih godišnjica, jer tada mogu evocirati uspomene te uputiti zvaničnim organima vlasti i institucijama poruke o statusu boračke populacije.

Istakao je da su borci u ratu od 1992. do 1995. godine bili spremni dati svoje živote za BiH, da su ih mnogi i dali, te da im danas teško pada kada vide da se "neko igra s njihovim osjećajima i njihovom domovinom Bosnom i Hercegovinom".

- Zato su nam ova okupljanja jako značajna da uputimo poruku da i dalje imamo našu jedinstvenu domovinu BiH i da je nikada nikome nećemo dati - poručio je Muharemović.

Jedan od ratnih komandanata 4. korpusa A RBiH Mustafa Polutak kazao je kako je taj korpus objedinio sve jedinice na ovom području te uspješno rukovodio odbranom doline Neretve.

- Da nije bilo takvog jedinstva i uspješnog rukovođenja i komandovanja dolina Neretve se ne bi odbranila, imajući u vidu snagu agresora koji su atakovali na ovu dolinu, posebno Grad Mostar, Jablanicu, Konjic - ocijenio je Polutak.

Dodao je kako zaslugom boraca Armije RBiH agresor nije uspio u svojoj namjeri da podijeli BiH dolinom Neretve.

- Danas treba da održavamo uspomenu i sjećanje na hrabre borce 4. korpusa, njihove starješine i komandu i da nikad ne zaboravimo ono što nam se dogodilo - poručio je Polutak.

U sklopu obilježavanja godišnjice 4. korpusa danas je u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast žrtvama i poginulim borcima, a u Mostaru će u popodnevnim satima biti održana svečana akademija.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar