Zimbabveanska vojska privela Mugabea, kontrolira prijestonicu i državnu TV

Zimbabveanska vojska privela Mugabea, kontrolira prijestonicu i državnu TV

Zimbabveanska vojska saopćila je u srijedu da su predsjednik države Robert Mugabe i njegova supruga u pritvoru i da vojnici čuvaju vladine urede i patroliraju ulicama Hararea nakon noći nemira u kojima je vojska zauzela državni radio i televiziju.

Sinoćnja akcija izazvala je spekulacije o vojnom udaru, ali su je pristalice vojske opisale kao "korekciju vlasti bez krvoprolića".

Naoružani vojnici u oklopnim vozilima razmješteni su na ključnim tačkama u Harareu, dok su građani Zimbabvea formirali duge redove pred bankama kako bi podigli limitirane sume gotovine, što je uobičajena slika u vrijeme finansijske krizi u zemlji. Na ulicama ljudi, dok ideu na posao ili ulaze u prodavnice, gledaju u svoje telefone kako bi pročitali vijesti o vojnom preuzimanju vlasti.

U obraćanju naciji nakon preuzimanja kontrole nad državnom televizijom, vojni portparol je izjavio u srijedu rano ujutru da vojska ima za cilj "kriminalce" oko Mugabea i pokušao je da pruži uvjeravanja da će red i mir u zemlji biti obnovljeni,prenosi Associated Press.

Nije bilo odmah poznato gdje se nalaze Mugabe (93) i njegova supruga, ali izgleda da su oni u vojnom pritvoru. Vojni portparol je izjavio da je "njihova sigurnost zagarantirana".

- Želimo jasno staviti do znanja da ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Mi imamo za cilj kriminalce oko Mugabea koji su počinili krivična djela koja su izazvala socijalne i ekonomske patnje u zemlji kako bismo ih priveli pravdi - navodi vojska u saopćenju.

Portparol je dodao da  se očekuje povratak normalnoj situaciji čim bude izvršen zadatak vojske. Pozvao je da se u crkvama  oraniziraju molitve za naciju i zatražio je od drugih snaga sigurnosti da "sarađuju za dobrobit zemlje" upozoravajući da će "svaka provokacija naići na primjeren odgovor".

U vojnom saopćenju pozivaju se vojnici da se odmah vrate u kasarne, dok su svi dopusti otkazani.

Tokom noći čule su se tri eksplozije u Harareu a vojna vozila mogla su se vidjeti na ulicama. 

Ovo je prvi put u toj južnoafričkoj zemlji da je izbio otvoreni jaz između vojske i Mugabea, najstarijeg svjetskog  šefa države koji vlada  državom  od oslobađanja od vlasti bjelačke manjine u 1980. Vojska je otada ključni stup vlasti.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar