Vučić zaprijetio Izetbegoviću: Bit će posljedica, uskoro odgovor Srbije...

Vučić zaprijetio Izetbegoviću: Bit će posljedica, uskoro odgovor Srbije...

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija - rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom navodnog stava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i ocijenio da će ta izjava „imati dalekosežne političke i pravne posljedice“.

Vučić je to izjavio iako je Izetbegović objasnio da je dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopćenju za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

VEZANI TEKST >>> Izebegović optužuje srbijanske medije

„Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu“, rekao je Vučić novinarima, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio je opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu.

Vučić smatra da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posljedice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, ali i da „treba da nam bude jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice“.

- Riječ je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda - rekao je srbijanski.

Smatra da se "mnogo toga promijenilo tim intervjuom" i najavljuje da će "srpski odgovor uslijediti za nekoliko dana".

- Mnogo se toga promijenilo tim intervjuom, i ne samo da se on (Izetbegović) nada priznanju Kosova, a da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, dok s druge strane, kako ispada, Srbija valjda treba da isporuči dijelove svoje teritorije uz kafu i ratluk - primetio je Vučić te poručio da je riječ o miješanju u neka posla s kojima on nema nikakve veze niti na to ima prava.

Istakao je, odgovarajući na pitanja novinara, da ne bi u ovom trenutku da govori o tome kakav će biti srpski odgovor, da je potrebno da prođe nekoliko dana, ali je i primetio da je kojim slučajem on dao takvu izjavu - već bi "nam cijeli svijet pao na glavu".

- Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna, otjerali bi me u Hag u roku od 15 dana - primijetio je.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar