Odluka RAK-a: Nakon klevetanja ambasadora Makarevića, RTRS kažnjen sa 3.000 KM

Odluka RAK-a: Nakon klevetanja ambasadora Makarevića, RTRS kažnjen sa 3.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije donijela je Rješenje nakon pritužbe tadašnjeg ambasadora BiH u Pakistanu Nedima Makarevića protiv RTRS-a.

 Makarević se žalio RAK-u na sadržaj objavljen u Dnevniku RTRS-a 3. i 4. augusta, navodeći da je u Dnevniku 3. augusta na najgori način oklevetan. Naveo je kako je tražio da RTRS objavi demant, ali su oni umjesto toga uzeli samo mali dio demanta stavljajući ga u "potpuno drugi kontekst i vršeći agresivan spin sve to objavili u Dnevniku 4. augusta". RTRS je, naime, optužio ambasadora Makarevića za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju škole u Pakistanu.

RAK je analizirao sporni sadržaj te je donio Rješenje u kome se navodi da je RTRS prekršila član 6. stav (4) Pravo na odgovor Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Za utvrđeno kršenje RTRS-u je izrečena novčana kazna u iznosu 3.000 KM, koju imaju obavezu platiti u roku 15 dana. Žaliti se imaju pravo, ali žalba ne odlaže izvršenje Rješenja. Ukoliko RTRS ne plati kaznu u propisanom roku, bit će dužna platiti i zatezne kamate, navodi se u Rješenju koje je donio RAK.

Dodaje se i kako je uvidom u evidencije o izrečenim kaznama utvrđeno da je ovo drugi put da je RTRS prekršio istu odredbu Kodeksa.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar