Slapovi Sopotnice, spomenik prirode i turistički raj kraj Prijepolja

U Polimlju, na oko 17 kilometara od Prijepolja, s desne strane riijeke Lim i upodnožju planine Jadovnik, nalazi se selo Sopotnica sa istoimenom planinskom rijekom.

U tom mjestu na jugozapadu Srbije, koje važi za biser prirode okružen šumom i zelenilom, na oko 1.000 metara nadmorske visine, planinska rijeka Sopotnica na kraškom terenu pravi slapove i vodopade duge 27 metara. Iako je selo zabačeno i do njega se stiže makadamskim putem, posljednjih godina je zbog prirodne ljepote i starih vodenica postalo atrakcija za turiste i ljubitelje prirode.

Pored slapova nalaze se vodenice, koje danas ne rade, ali ljubitelji prirode dolaze tokom cijele godine da vide to mjesto. Mještani su u selu orgnizirali seoski turizam gdje, pored smještaja, nude zdravu hranu. Posebno, kao svoje specijalitete, izdvajaju kajmak, sir, pršutu, med i pitu od heljdinog brašna.

Obronke Jadovnika iznad Prijepolja, gdje se nalazi Sopotnica, rado posjećuju ljubitelji prirode i tokom jeseni. Uz šarenilo bukove i hrastove šume i pejzaža koji se oblikuju tokom ovog perioda, rječica se naglo stropoštava niz liticu, prolazi vodopade i stvara huk i žubor vode.

Duga 3,5 kilometara, Sopotnica izvire u podnožju Jadovnika i uliva se u Lim. Zbog strmog terena vodopadi se javljaju i na izvoru rječice. Zbog krečnjačkih i vodopropusnih stijena, kao i drugih stalnih i povremenih tokova, formirano je više vodopada.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar