Za mene je Stari most insan i čim počnem o tome emocije me ponesu

Za mene je Stari most insan i čim počnem o tome emocije me ponesu

Nedžad Kasumović je Mostarac koji je 8. 11. 1993. snimio granatiranje i rušenje Starog mosta u Mostaru i stravične prizore iz grada na Neretvi poslao u svijet. No, on danas nije u rodnom gradu, ali se u razgovoru za Anadolu Agency iz Budimpešte prisjetio tih teških dana za Mostar.

Nevjerica i suze

Sjećanje na rušenje Starog mosta Kasumovića ne ostavlja ni u Mađarskoj ni na kraju svijeta, jer snimke koje je zabilježio tada, kako kaže, vječno će ostati u njegovoj glavi, ali i u povijesti Mostara i Bosne Hercegovine, jer njegova snimka je bila glavni dokaz na suđenju u Haškom tribunalu u vezi sa slučajem rušenja Starog mosta. Film i kamera kojom je događaj snimao nalaze se u Muzeju Hercegovine.

„Da nema filma, ne bi bilo obilježavanja, ni donacija niti bih ja dobio od Centra za mir i multietničku suradnju 'Mimara mira'“, kaže Kasumović koji je u vrijeme kad je snimio rušenje Starog mosta bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

„Pošto je moja kuća stotinjak metara od Starog mosta, odnosno tadašnje linije razdvajanja, čuo sam prepirke pripadnika Armije BiH i HVO-a i informaciju da će se srušiti Stari most, što je me šokiralo. Rekao sam supruzi, što i ona nije mogla pojmiti, jer ni Hitler nije rušio Stari most“, priča Kasumović potresen emocijama koje mu budi današnji dan i sjećanje na rušenje simbola Mostara.

No, kako se prisjeća 8. 11. prije 24 godine započelo je granatiranje Starog mosta, a kako nije znao način na koji ga on može spasiti, uzeo je kameru i otišao to snimati.

„Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu da vjerujem što snimam. Vidim ja to, ali mozak neće da skonta. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerojatnog prizora koji je tada snimio.

Nije bilo struje, kako se prisjeća, pa mu se baterija od kamere ugasila, ali ju je oživljavao principom zagrijavanja, jer je bio svjestan moći medija i znao je da mora snimiti što se događa.

„Odlučio sam da ću to snimiti i odnijeti u ratni studio Mostar, da oni nose u Sarajevo i šalju u svijet. Tako sam oko akšama stavio kacigu i uputio se prem ratnom studiju. Ne znam ni kako sam prešao Neretvu preko sajle, kroz mrkli krak, tražio Aliju Behrama, te svojom pojavom prestrašio sve prisutne“, priča Kasumović.

Čovjek se osjeća prazno

Pojasnio je kako nije imao nikakve oznake, a ljudi koji su ga dočekali u mostarskom ratnom studiju nisu znali tko je on.

„Kad su oni vidjeli što sam ja snimio, to je sve živo plakalo. Onda je general Pašalić dao naređenje da se nosi na konju za Sarajevo snimka. Tu sam večer za ratni studio dao intervju. Stari most se nije mogao spasiti, mi smo ostali bez teksta. Čovjek se osjeća prazno, ne znam što bih rekao, tupi pogled i nemoć“, prisjeća se Kasumović.

Nakon objavljivanja te snimke, Senad Hadžifejzović, tadašnji urednik na TV BiH, u Dnevniku je 9. 11. 2013. godine objavio njegovo ime i vijest da je srušen Stari most. Potom su snimku i vijest prenosile televizije širom svijeta.

-

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar