Ovo su pobjednici Drugog regionalnog takmičenja u hifzu

U Sarajevu je danas završeno Drugo regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur'ana u organizaciji Uprave z avjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Poslije ikindija-namaza u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke objavljeni su rezultati Takmičenja, te je upriličena dodjela priznanja i nagrada pobjednicima.

Program je otvorio Enver Džemaili učenjem Kur'ana kao najmlađi takmičar, a koordinator i sekretar Takmičenja Zijad Suljić je objavio rezultate takmičenja koje predstavlja najrespektabilnije takmičenje u regionu, s obzirom na broj takmičara, broj zemalja iz kojih dolaze učesnici te visinu novčanih nagrada, prenosi "Preporod".

Pobjednici po kategorijama su: Emir Sinanović, Emrah Litrić, Amela Aličković, Ammar Đikić i Ensar Hamzić.

Novina ovogodišnjeg takmičenja jeste i kategorija u tilavetu. Također, u svih šest kategorija nagrađeno je posebnim nagradama pet umjesto tri takmičara.

Ukupan iznos nagrada bio je 60.000 maraka, a pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana Emir Sinanović dobio je nagradu u iznosu od 8.000 maraka. 

Suljić je naglasio da su svi takmičari, kao nagradu za učešće, dobili hediju odnosno novčane nagrade. Također, priznanja su dodijeljena i pojedincima koji su doprinijeli organizaciji takmičenja, voditeljima takmičarskih grupa kao i najuspješnijim muhaffizima: Mensuru Malkiću, Fadilu Bektašu i Mirnesu Spahiću. 

Prisutnima se obratio predstavnik iz Katara šejh Abdusselam el-Medžidi i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović. “Mogu otvoreno kazati da već od ponedjeljka početi s pripremama za treće regionalno takmičenje u hifzu. Ovo je nešto što se treba graditi i razvijati u Bosni i Hercegovini. Vi zaslužujete da imamo institut za hifz Kur'ana, ovdje u Sarajevu.

Tu imamo podršku i reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Drago mi je da je danas s nama Muharem Omerdić, koji je sa svojim timom u Islamskoj zajednici otpočeo ovakav način okupljanja hafiza. U narednom periodu ćemo razvijati i seminare za naše muhaffize“, kazao je Abdibgović ističući zahvalu suorganizatorima Takmičenja: Fondaciji „Hamed bin Halid Al-Sani“ iz Qatara i Fondaciji „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo na čelu sa Džemalom Moslehom, koji  je već duži niz godina jedan od najzaslužnijih osoba u promociji hifza u BiH.

Prisutnima se obratio i pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana, koji je iskazao zahvalnost što postoje takmičenja ovog tipa.

“Želim da nas sve podsjetim da sav ovaj naš uspjeh ovisi o kaderu, volje i htijenja Allaha, dž.š., kako kaže poslanik Šuajb: “Moj uspjeh ovisi o Allahu“. U razgovoru s ostalim bh. učesnicima želim prenijeti da nas je posebno fasciniralo što smo se mogli upoznati  s poznatim takmičarima iz drugih zemalja te pokazati kako mi učimo Kur'an i šta su Bošnjaci u suštini“, kazao je Emir Sinanović.

Kompletan poredak možete pogledati ovdje.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar