"Čardaklije" - raj za oči i dušu

U selu Vrtoče, nedaleko od Bosanskog Petrovca, smješteno je bajkovito seosko etno-domaćinstvo "Čardaklije".

"Ustavite. Ovdje ćemo zakućiti"

Na ovom domaćinstvu se živi i radi onako su živjeli preci vlasnika domaćinstva Zorana Radoševića prije 150 godina. Netaknuta priroda, isključivo domaća hrana, prirodni sokovi, džemovi, čajevi, pripravci od heljdinog žita, koje se melje u vlastitom mlinu, samo su dio gastronomske ponude. Ovdje gosti mogu uživati u šetnji prirodom, vožnji bicikom i kočijom, jahanju prelijepih konja, planinarenju i drugim sadržajima, javlja ekipa Anadolija.

Radošević ističe da je u posao uključena cijela porodica, odnosno sin, kćerka i supruga, a zaposlena je još nekolicina ljudi. Zoran kaže da su Radoševići, čije prezime potiče iz 14. vijeka, na ove prostore doselili iz Like, ispod Velebita. Legenda koja se prepričava s koljena na koljeno u ovoj porodici kaže da je Radoševiće ispod južne padine Grmeča ispeo slijepi starac na konju i na mjestu gdje potočić Skakavac pada niz liticu je rekao "Ustavite. Ovdje ćemo zakućiti".

Tako je i bilo, a godinama poslije imanje je procvjetalo pod vrijednim rukama Radoševića, koji žele očuvati istoriju i tradiciju kraja i svojih predaka.

Tajna uspjeha

Vlasnik domaćinstva kaže da je tajna uspjeha upravo u činjenici da su 24 sata predani svom poslu.

"Nema dobitka niti uspjeha ako ćete na brzinu samo otaljavati neki posao. Upravo je suprotno. Moraju se zasukati rukavi, a kada je u pitanju seoski turizam, kojem ovdje pogoduje 700 metara nadmorske visine, netaknuta priroda i blizina nacionalnog parka jeste nešto što je pogodovalo ovom poslu. Cijela porodica voli prirodu, kao i ja, tako da smo odabrali da se bavimo baš seoskim turizmom. Tajna uspjeha je i zdrava porodica, jer je tako mnogo lakše raditi", kaže Zoran i navodi da u Bosni i Hercegovini nije sjajna situacija kada je u pitanju turizam, jer smatra da su ljudi još uvijek pioniri u ovom dijelu posla, a mnogi se prema njegovim riječima nadaju brzoj zaradi, umjesto da se napravi kvalitetan turistički proizvod, samim tim i što je konkurencija jaka.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar