Institut za međunarodne studije u Ženevi odgovorio na zahtjev da se zabrani predavanje Emira Kusturice

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGC) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputili su protestno pismo Institutu za međunarodne studije u Ženevi u kome su tražili zabranu predavanja srpskog reditelja Emira Kusturice, kako su naveli, negatora genocida u Srebrenici, negatora integriteta, suvereniteta i političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, prenosi bh. informativni servis INS.

„Prijatelji istine i pravde su odlično reagovali i poslali do sada više pisama navedenom Institutu“, navodi se u saopćenju kojeg potpisuju akademik Emir Ramić i Eldin Elezović.

Institut za istraživanje genocida iz Kanade je dobio odgovor od prof. dr. Andre Liebich, medijatora navedenog predavanja.

U odgovoru se, između ostalog, navodi:

"Hvala vam na pismu. Institut za međunarodne studije je zadužio mene da vam u ime Instituta odgovorim. Emir Kusturica je pozvan kao jedan od najistaknutijih filmskih producenata iz posljednjih trideset godina. Publika će imati priliku da mu postavlja pitanja nakon njegovog predavanja koje će se baviti multikulturalizmom".

Institut za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike su odgovorili gospodinu Andre Liebich. Navedeni odgovor prenosimo u cijelosti: „Hvala vam na odgovoru.

U našem pismo koje je podržano od gotovo svih bosanskih organizacija i zajednica u svijetu mi ne govorimo o Emiru Kusturici kao filmskom stvaraocu.

Mi govorimo o Kusturici kao negatoru sudski potvrđenog genocida u Srebrenici, govorimo o osobi koja je na najgrublji, anticivilizacijski, dehumanizirajući način povrijedila sve žrtve genocida, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u čitavom svijetu, koja je ponizila istinu i pravdu, koja negira presude vrhovnih svjetskih pravnih autoriteta“, istaknuto je u odogovru, te naglašeno:

„Zar osoba koja radi za interese velikonacionalističke politike Milorada Dodika, predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, može uopšte govoriti i multikulturalizmu? Zar osoba koja direktno radi protiv Ideje Bosne i bosanskog duha, tog specifičnog bosanskohercegovačkog multikulturalizma, treba govoriti na vašoj cjenjenoj akademskoj ustanovi o multikulturalizmu?!

Njegovo pojavljivanje na vašoj ustanovi je jedan od najvećih udara na žrtve genocida, na istinu i pravdu, na proces pomirenja i tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini. Ovo vam pišemo u ime desetine hiljada ljudi, žena i djece koji su poniženi vašom odlukom o nastupu Kusturice.

Želimo vas posebno podsjetiti da Švicarska kažnjava svako negiranje genocida. Mnogobrojni su dokazi o svakodnevnom negiranju genocida u Srebrenici od strane gospodina Kusturice. Dakle postoji zakonski osnov da se zabrani nastup Kusturice.

Na kraju sigurni smo da njegov nastup negativno utiče na visoku reputaciju vaše akademske ustanove. Mi ostajemo na strani glasa razuma, a protiv samovolje pojedinca, mi ostajemo na strani istine i pravde, a protiv laži i krivde, mi ostajemo na strani žrtve. Gospodine Andre Liebich, pozivamo vas i vašu akademsku ustanovu da se pridružite žrtvama i zabranite nastup negatoru genocida Kusturici“.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar