"Neka horovi medresa, katoličkih i pravoslavih centara zajedno pjevaju, to je miruh Bosne"

  • (Foto: Bug.ba)
  • (Foto: Bug.ba)
  • (Foto: Bug.ba)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović pozvao je sa sinoćnjeg koncerta ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je održan u Kulturno-sportskom centru Bugojno, na očuvanje bosanske tradicije i mirnog zajedničkog života svih njezinih naroda i građana, opisujući to kao "miruh Bosne", prenosi bh. informativni servis INS.

On je bio počasni gost večeri ilahija i kasida u Bugojnu.

"Bugojno može biti grad festivala, može biti grad susreta naše mladosti... Ovdje u Bugojnu u jednom trenu mogu da budu horovi i naših medresa, naših katoličkih školskih centara i pravoslavnih centara. To Bugojno može. To je bosanska tradicija. Istrajte na tome. Valja nam čuvati sebe. Valja očuvati sebe od drugih, ali valja nam isto tako čuvati i sebe od sebe, odnosno ne zaboraviti ko smo i što smo i slaviti Bosnu, miruh kakav je uvijek bio u njoj", kazao je reis Kavazović, zahvaljujući svima, a posebno Bugojancima, za divnu ovu večer.

Dodao je da Bugojno pokazuje da ime osjećaj za našu bosansku tradiciju, "za onaj mir koji je u ovoj zemlji odgajan i njegovan, za tradiciju koja je vječna, tradiciju koju s koljena na koljena prenosimo i kao dobri znalci ugrađujemo u duše naše djece".

"Molim Boga da Bugojno uvijek bude grad mladosti. Zamolit ću vas da ovu tradiciju ne date odnijeti iz Bugojna".

Naglasio je da je ova večer posvećena našim medresama.

"Našim školama o kojima se kroz stoljeća pronosi onaj dobar glas u našoj domovini i izvan nje, o medresama gdje odgajamo djecu da budu čestiti muslimani i dobri ljudi», poručio je reis Kavazović i dodao:

«Čestitam medresama, ovoj mladosti, nije lahko izaći na pozornicu i prenijeti ono što je stoljećma nastajalo u Bosni. Ilahije su nastajale su po tekijama, od deviša, u medresama, mahalama i sokacima. Pjevale su ih djevojke, bosanski ljudi, derviši. I to je Bosna. Savučajmo uspomenu na Bosnu, jer ta uspomena čuva nas", prenio je INS.

Komcert su organizirali Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo travničko u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Bugojno i Općinom Bugojno- Nastupili su horovi medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu uz muzičku pratnju benda Armina Muzaferije, prenosi INS. Specijalni gost večeri bio je Latif Močević.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar