Švedska analitička kuća „Bisnode“ i magazin „Banke u BiH“ BBI banku izabrali za „Zlatnu banku BiH 2017“

Švedska analitička kuća „Bisnode“ i magazin „Banke u BiH“ BBI banku izabrali za „Zlatnu banku BiH 2017“

Bosna Bank International (BBI) dobitnik je priznanja „Zlatna banka BiH“ za 2017. godinu prema izboru finansijskog magazina „Banke u BiH“. Autor i kreator analitičke strukture i metodologije za izbor „Zlatne banke u BiH“ je analitička bonitetna kuća Bisnode BH, koja pripada grupaciji Bisnode Ag, sa sjedištem u Švedskoj, koja djeluje u 18 zemalja Evrope, saopćeno je iz te banke, prenosi INS.

Priznanje „Zlatna banka BiH“ direktoru BBI banke Ameru Bukviću uručio je danas Jasmin Maričić, direktor magazina „Banke u BiH“ u prisustvu Zlatka Vukmirovića, člana Uprave Poslovnog glasnika i magazina Banke, te Zlate Mulać, direktorice analitičke kuće Bisnode i Darije Marković, koordinatorice projekata za Bisnode BiH. Upravo na današnji dan, 19. oktobra 2000. godine, prije 17 godina, u Sarajevu je osnovana BBI banka.

Magazin „Banke u BiH“ je nedavno, s namjerom da što objektivnije ocijeni poslovanje komercijalnih banaka u BiH i izvrši njihovo rangiranje na osnovu više kriterija poslovanja, ustanovio nagradu “Zlatna banka BiH”.

“Projekat je realiziran u saradnji s poznatom analitičkom kućom Bisnode, koja sa svojim renomeom, poslovnim rezultatima i serioznim analizama predstavlja čvrstu garanciju neupitne objektivnosti kada je izbor ovakve vrste u pitanju. Nakon nekoliko sedmica rada na realizaciji ove ideje i veoma studioznih analitičkih poslova, pred nama se ukazao prvi laureat – Bosna Bank International.

Prema dobijenim rezultatima ova banka je u 2017. godini najracionalnije koristila sve vlastite kapacitete i resurse i  tako svoj odnos sa klijentima podigla na zavidan nivo. Redakcija Magazina svim uposlenicima Banke čestita na zasluženo osvojenoj nagradi “Zlatna banka BiH 2017” i želi im mnogo uspjeha u radu narednih godina”, kazao je Jasmin Maričić,  direktor magazina “Banke u BiH”.

Glavni cilj izbora “Zlatne banke u BiH”  je transparentno pokazati poslovanje banaka u Bosni i Hercegovini, njihov pristup tržištu, dugoročnu stabilnost poslovanja, upravljanje klijentima i učinkovitost poslovanja. Banka koja posluje uspješno i koja zna najbolje koristiti interne i eksterne potencijale dugoročno je stabilan partner klijentima i okolini u koju može reinvestirati.

Po izračunatim pokazateljima i ponderiranim podacima, komercijalna banka koja posluje na teritoriji Bosne i Hercegovine i zaslužuje naziv “Zlatna bh. banka 2017” je Bosna Bank International d.d.“ obrazložila je izbor BBI za nagradu „Zlatna banka“ Zlata Mulać.

Direktor BBI banke Amer Bukvić zahvalio se magazinu Banke na ovom vrijednom priznanju, koje dolazi u trenutku kada BBI banka obilježava 17 godina od svog osnivanja.

„BBI banka ima jedinstven koncept i strategiju poslovanja, koja je prije svega dugoročno orjentisana. Naša vizija i aktivnosti na tržištu dugoročni su, i stoga ne donose pozitivne rezultate poslovanja odmah. Evidentno poboljšanje svih ključnih pokazatelja poslovanja banke rezultat su dugogodišnjih nastojanja da napravimo doprinos ekonomskom razvoju kao odgovorna institucija u vrlo izazovnom poslovnom okruženju. BBI banka je u vrijeme najtežih ekonomskih uslova, te stagnacije i vrlo usporenog rasta u bankarskom sektoru odabrala put inovacija i agresivnog rasta”, kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima BBI banka bila je lider u mnogim poslovnim inicijativama, poput uspostavljanja BH Mreže bankomata, kojom je stvorena jedna od vodećih mreža bankomata na bh. tržištu.

Također, BBI banka je pokrenula saradnju sa opštinama i kantonima u segmentu subvencioniranja finansijskih linija za pravna lica, čime su u vrijeme izazovnog ekonomskog okruženja omogućene nove, atraktivne finansijske linije za privredu.

Paralelno, banka je svake godine organizovala Sarajevo Business Forum, te pripremala studije izvodljivosti za nove projekte, koji su u Bosnu u Hercegovinu privukle nove investicije i formirane su nove kompanije.

“2016. godina bila je vrlo uspješna za BBI banku, jer su ambiciozni planovi poslovanja nadmašeni u svim segmentima poslovanja. Ovo je omogućilo banci da učvrsti svoju poziciju u segmentu srednje velikih banaka, a vrlo smo zadovoljni činjenicom da smo uspjeli i prestići neke banke u ovom segmentu, po pitanju ključnih pokazatelja poslovanja, a posebno u segmentu profitabilnosti. U 2016. godini banka je izvršila i povećanje kapitala, što je ojačalo njenu kapitaliziranost i dalo joj bazu i podstrek za dalji rast“, kazao je Bukvić.

Bosna Bank International prema Bisnode analizi ima strukturu pravnih lica koja je daleko najmanje rizična po negativnim događajima, banka intenzivno uključuje novoosnovana pravna lica u svoj portfelj, proširuje prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine, banka je na drugom mjestu po broju povećanja zaposlenih, visoko je po učinkovitosti upravljanja poslovanja i strukturiranom povećanju svoje imovine.

Također, Banka koristi alternativne načine proširenja portfelja pravnih lica. Stručna analiza koju je Bisnode provela među bankama u BiH pokazala je da BBI banka najbolje koristi interne i tržne potencijale i najefikasnija je u svom poslovanju.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar