Rusi, Vučić, Dodik, Irinej: Avioni MIG-29 i operacija "Sloboda 2017"

Rusi, Vučić, Dodik, Irinej:  Avioni MIG-29 i operacija  "Sloboda 2017"

Vojna vježba „Sloboda 2017“, na kojoj je predstavljena operativna sposobnost Vojske Srbije, kao i novi avioni MIG-29 počela je danas na aerodromu u Batajnici, povodom obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolija.

Vojnoj vježbi, na kojoj građani mogu da vide više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 30 aviona i helikoptera, kao i elitnu jedinicu sastavljenu od najboljih vojnika naoružanih najmodernijim oružjem „Projekat 1500“, prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsjednica parlamenta Maja Gojković, patrijarh SPC Irinej, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i brojni predstavnici vojnog i državnog vrha Srbije, kao i veliki broj građana.

"Niko više neće moći napasti Srbiju nekažnjeno - branit ćemo život svakog čovjeka u Srbiji, ali ćemo nastojati i zaštititi ga stvarajući ekonomiju koja će omogućiti moderan i dostojanstven život...Hoćemo jaku, razvijenu državu Srbiju koja će i svima drugima biti jamac mira i stabilan i pouzdan partner", rekao je Vučić na manifestaciji održanoj tim povodom, prenosi Fena.

Vučić je naglasio kako Srbija danas pokazuje svima svoje vojnike i oružje, svoju nezavisnost i vojnu neutralnost, a istodobno iskazuje svoju evropsku perspektivu mira i prijateljstva i s evropskim prijateljima i sa Rusijom i Kinom.

"I sve to zajedno nije nikakva prijetnja bilo kome, već samo dokaz koliko svoj život cijenimo i da ćemo ga znati zaštiti", rekao je Vučić.

 Srbijanski šef države poručio je kako današnja Srbija teži povijesnom dogovoru s Albancima i dobrim odnosima sa svim susjedima, naglasivši kako je prošlo vrijeme kad se Srbiju podcjenjivalo. "Svima mora biti jasno da se mi ne bojimo pregovora. Ne bojimo se pregovarati, ali neka nitko ne pomisli da pregovaramo zato što se bojimo", rekao je Vučić, citirajući nekadašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Na vejžbi se izvode razne operacije, među kojima i „dejstvo specijalnih snaga u rješavanju talačke krize“, a prikazan je i dio iz proizvodnog programa srbijanske namjenske industrije.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar