Zavšena iskopavanja: Ovako izgleda harem jedne od nekada najljepših džamija u Sarajevu

Zavšena iskopavanja: Ovako izgleda harem jedne od nekada najljepših džamija u Sarajevu

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predstavnici Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH obišli su lokalitet Kalin-hadži Alijine džamije, smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, gdje je jučer okončana posljednja faza arheološkog istraživanja koje je započelo početkom prošlog mjeseca.

Investitori ovog projekta, koji ima za cilj uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervaciju arheoloških iskopina, su Općina Centar i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Fena.

Arheološka istraživanja obavlja Društvo arheologa 1894 u saradnji s Muzejom grada Sarajeva i Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Glavni projekat revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja zapuštenog kompletnog lokaliteta parka je uradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, koji je zadužen za nadzor ovog projekta.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta "Pošta-Sud", gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta, dok će struka donijeti konačan stav šta je ovdje moguće.

Nekadašnja džamija, koja je važila za jednu od najljepših u Sarajevu, zajedno s mektebom izgrađena je 1535. godine, a srušena 1947. godine i njen posjed se prostirao sve do obale rijeke Miljacke, na kojoj se sada nalaze stambene zgrade i objekat Pošte, saopćeno je iz Općine Centar. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar