Prof. dr. Dževad Šošić za INS: Počašćen sam, ovo je velika čast za mene i IZBiH

Prof. dr. Dževad Šošić za INS: Počašćen sam, ovo je velika čast za mene i IZBiH

Piše: Faruk Vele

Drago mi je da sam počašćen učešćem u Komisiji, jer to predstavlja veliku čast i priznanje meni lično, ali i Islamskoj zajednici u BiH te Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Hvala Uzvišenom Allahu na svim blagodatima, kazao je za bh. informativni servis INS kurra hafiz, prof. dr. Dževad Šošić, u povodu izbora u Ocjenjivačku komisiju na 39. svjetskom takmičenju učača Kur'ana u Meki.

Takmičenje nosi službeni naziv: Svjetsko takmičenje "Kralj Abdul-Aziz". Riječ je o najstarijem i najprestižnijem takmičenju u hifzu Kur'ana i tedžvidu koje se održava svake godine u Meki, gradu početka objavljivanja Kur'ana i rođenju poslanika Muhameda s.a.v.s.

Ova odluka je obradovala je brojne vjernike u Bosni i Hercegovini koji smatraju da je ovakva ovo velika počast za BiH i Bošnjake.

VEZANI TEKST >>>Prof. dr. Dževad Šošić, član komisije takmičenja u hifzu Kur’ana u Mekki: Velika počast za BiH i Bošnjake

„Na tom takmičenju učestvuju najbolji hafizi iz cijelog svijeta do 25 godina starosne dobi i takmiče se u četiri kategorije: hifz cijelog Kur'ana sa tefsirom, hifz cijelog Kur'ana, hifz 15 džuzeva i hifz 5 džuzeva. Pobjednici prva tri mjesta u svakoj kategoriji dobijaju velike novčane nagrade koje im se uručuju na svečanom proglašenju pobjednika kojem prisustvuju  ugledni predstavnici vlasti te poznate ličnosti iz javnog, vjerskog i političkog života Saudijske Arabije“, kazao je Šošić za INS.

Prema njegovim riječima, u članstvo Ocjenjivačke komisije se pozivaju najkompetentnije osobe iz islamskog svijeta, sa naučnim i stručnim referencama iz oblasti kiraeta, odnosno najeminentniji kurra hafizi, poznavaoci deset ili sedam  kiraeta (načina učenja Kur'ana).

Prof. dr. Dževad Šošić, rođen je 04. februara 1969. god. u Drvetinama kod Bugojna, gdje je njegov otac bio imam. Inače, porodica Šošić je iz Gornjeg Vakufa. Rodio se u peteročlanoj porodici Vehbije i Aiše Šošić. Sretno je oženjen Medihom Omeragić iz Zenice, svršenicom FIN-a, te otac četvero djece: Muhameda, Ahmeda , Ismaila i kćerku Merjem.

Hafiz Dževad svoje osnovno školovanje završava u Gornjem Vakufu 1983. godine, da bi iste  godine, kako sam kaže, potaknut unutarnjim islamskim zovom nastavio školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Upis u Medresu predstavljao je samo jedan očekivani kontinuitet u stjecanju islamskog znanja čiji je kamen temeljac već bio postavljen u toku mektebske pouke pred njegovim babom, imamom Vehbijom ef. Šošićem.

 Tokom školovanja u Medresi uči hifz pred profesorom kirâeta Hamdijom ef. Begićem i uspješno ga okončava 1987. godine. Iste godine izlazi pred hafisku komisiju i uspješno polaže hifz čime stječe časno zvanje – hafizu’l-Kur’an.

Iste godine odlazi u Saudijsku Arabiju da bi na Islamskom univerzitetu u Medini nastavio svoj studij. Prvo završava jednogodišnji kurs za učenje arapskog jezika predviđen za studente koji ne govore arapski, a zatim se slijedeće godine, tj. 1991. godine upisuje na Fakultet za Kur’an (Kullijjetu’l-Kur’ani’l-Kerim ). 

Tokom studija ostvario je veoma zapažen uspjeh u stjecanju znanja, posebno iz oblasti kirâetâ Kur’ana. Dobivao je niz usmenih priznanja i pohvala od strane profesora Fakulteta, a najveće priznanje, u pisanoj formi, svakako je njegova idžazetnama za sedam kirâeta sa senedom do Poslanika, a.s., koju je stekao marljivim radom pred profesorom Talâ l b. Ahmedom Dînom, predavačem kirâetâ na tom fakultetu.

Godine 1997. diplomirao je na Fakultetu za Kur’an i vraća se u Bosnu i Hercegovinu.  Po dolasku u Sarajevo upisuje postdiplomski studij na FIN-u, katedra za tefsir i tefsirske znanosti, te nakon položenih ispita predlaže magistarsku tezu “Veza između kirâeta i ortografije Osmanovih mushafa” pod mentorstvom prof. dr. Enesa Karića koja je i prihvaćena na sjednici Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta održanoj 28. 01. 2003. godine, a odbranjena 29. 09. 2004. godine.

Sljedeće, 2005. godine prijavljuje doktorsku tezu pod naslovom “Kira’eti u tefsiru imama El-Kurtubija” koju uspješno brani 2009. god., te tako stječe naučno zvanja doktora islamskih nauka u oblasti kiraeta

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar