Erdogan u Srbiju doveo armiju biznismena

 Erdogan u Srbiju doveo armiju biznismena

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u dvodnevnu posjetu Srbiji.

Zajedno s njim u Beograd je stiglo 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju, potvrdio je srbijanskim medijima potpredsjednik vlade te zemlje Rasim Ljajić

Srbiji, po Ljajiću, trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbiju.

Ljajić je dodao da će sa turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11. oktobra, doći i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Oni će se, kako je naveo Ljajić, sastati sa partnerima iz Srbije i razmatrati mogućnosti za investiranje u srpsku privredu.

– Biće potpisani ugovori o dolasku pojedinih kompanija u Srbiju, a o kojim kompanijama je riječ biće objavljeno prilikom susreta dvojice predsjednika, rekao je on.

Prema Ljajićevim rečima, pred Vučićem i Erdoganom će biti potpisan i jedan od ugovora koji će osigurati investicije od oko 35 miliona eura.

On je izrazio uvjerenje da će se nakon Erdoganove posjete i druge turske kompanije odlučiti da investiraju u Srbiju.

Potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije podsjetio je da je u tekstilnom sektoru do sada ostvarena najveća saradnja sa turskom privredom, kao i da će susret srpskog i turskog predsjednika, kako je rekao, ubrzati ono što je već započeto i otvoriti perspektive za saradnju i drugim privrednim oblastima.

– Do kraja godine biće otvorene dvije fabrike tekstilne industrije, u Lazarevcu i Lebanu, a imamo najave i za nekoliko drugih opština i gradovi i ti razgovori su u završnoj fazi, najavio je Lajić.

On je ukazao i na velike investicione projekte turskih kompanija i u drugim privrednim oblastima, kao što je automobilska industrija.

– U Vladičinom Hanu se pravi nova i proširuju kapaciteti postojeće fabrike. Postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji i o svemu tome će se razgovarati prilikom ove posjete. Nadam se da ćemo konkretizovati mnoge ranije započete dogovore, naveo je Ljajić.

Potpredsjednik vlade naglasio je da privrede dviju zemalja već sarađuju, kao i da su prošle godine ostvarile robnu razmjenu od oko 850 miliona eura, dok će ove godine, kako je rekao, ta cifra dostići blizu milijardu eura.

Ljajić je uvjeren i da će novim Sporazumom o slobodnoj trgovini, koji će biti potpisan tokom boravka turskog predsjednika u Srbiji, robna razmjena značajno porasti sljedeće godine.

Za njega Erdoganova posjeta u bilateralnim odnosima Srbije i Turske ima značaj i sa političkog aspekta jer, kako kaže, otvara put i drugim vidovima ekonomske saradnje.

– To je signal za sve privrednike u Turskoj da je Srbija stabilna i prijateljska zemlja u koju je poželjno investirati i da je ovde profitabilno ulagati, naveo je sagovornik Tanjuga.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar