Devetoro povratnika obradovano donacijom iz Kuvajta vrijednom 100.000 KM

Piše: Nedim Botić

U okviru projekta pod nazivom „Održivi povratak“ Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ iz Bosanske Dubice je obezbijedilo donaciju vrijednu stotinu hiljada maraka za potrebe povratnika u ovaj gradić na sjeveru BiH, prenosi INS.

Donacija je obezbijeđena posredstvom dugogodišnjeg donatora Humanitarne organizacije „Rahma international“ iz Kuvajta , a sastoji se od traktora sa priključcima, šest motokultivatora, jednog plastenika i jedne krave. Najveće zasluge za ovaj vrijedan projekat pripadaju predsjedniku MDD Merhamet Bosanska Dubica, Jasminu Spahiću, koji se trudi da pomogne opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Podjela donacija za devet korisnika je upriličena 26. septembra na prigodnoj svečanosti kojoj su prisustvovali Šejh Jusuf, član Upravnog odbora Međunarodne svjetske organizacije sa sjedištem u Kuvajtu i direktor Odjeljenja „Rahma international“ u Sarajevu, Ayman el Fakavy .

Prisutnima su se obratili i glavni imam MIZ Bosanska Dubica, mr. Safet ef. Beganović, te Ekrem Čelebić iz Udruženja za blagostanje - Odjel „Rahma international“ koji je rekao da će ova pomoć putem Merhameta doći na pravu adresu, do ljudi koji su u socijalnoj potrebi.

„Nadamo se da je ovo tek početak saradnje, vidjeli smo da je ovdje veća potreba za pomoć socijalno-ugroženim kategorijama i nadamo se da ćemo ponovo doći u Dubicu sa više poljoprivredne opreme“, kazao je Čelebić.

On je naveo da humanitarna organizacija koju on predstavlja pomože različite socijalno-ugrožene kategorije, da sarađuju sa mnogo vladinih i nevladinih organizacija, i mogu se pohvaliti milionskim projektima.

„Srećan sam što smo napokon, nakon dvije godine zalaganja i pregovaranja, uspjeli da realizujemo danas ovu donaciju koja vrijedi 100 hiljada maraka i koja je od velikog značaja za povratnike u našem gradu“, izjavio je predsjednik Merhameta, Jasmin Spahić.

Korisnici donirane donacije su: Mušić Arif (traktor), Ljubijankić Arif (plastenik), Murtić Latif (krava), te Mašinović Ekrem, Murtić Abdulah, Keranović Denis, Nesimović Enes, Krivdić Sead i Pehlić Edhem (motokultivatori).

On je rekao da će dodjela ove mehanizacije pomoći ljudima da opstanu na svojim ognjištima, i prehranjuju svoje porodice. Iz Merhameta se nadaju da će, uz pomoć organizacije Rahma iz Kuvajta, u budućnosti, osim ulaganja u poljoprivredu, zajedno graditi i privredu i razvoj dubičke opštine.

Nakon podjele donirane mehanizacije,krave i plastenika, upriličena je posebna svečanost kojom je krunisano potpisivanje Protokola o suradnji između Rahma international, kojeg zastupa direktor Ayman el Fakavy i MDD Merhmet Bosanska Dubica kojeg zastupa Spahić Jasmin.

Protokolom su definsana pravila i način suradnje između ove dvije humanitarne organizacije i dato povjerenje MDD Merhametu u Bosanskoj Dubici za realizaciju budućih projekata, koji budu interesantni za održivi povratak u RS. Pored predsjednika MDD Merhmeta Spahić Jasmin, svečanosti su prisustvovali i zamjenica predsjednika MDD Merhamet B. Dubica, Hatipović Edina, te članovi UO Nesimović Fatka, Murćehajić Sead, a Okanović Zilha i Talić Mevlida ispred Aktiva žena MDD Merhmeta.

U utorak, 3. oktobra, je u prostorijama MDD Merhameta Bosanska Dubica, predsjednik Jasmin Spahić, još jednom ugostio predstavnike bratske organizacije Rahma International i tom prilikom razgovarao predstavnicima pomenute humanitarne organizacije.

Predsjednik Spahić Jasmin se zahvalio na iskrenoj i dobro-namjernoj suradnji koja je dala i prve rezultate podjelom vrijedne donacije za povratnike u Bosansku Dubicu. Predsjednik Spahić je istakao prijekopotrebnu izgradnju zgrade Merhameta u B. Dubici, koja je prioriet u budućnosti. A nadamo se i daljoj suradnji i pružanju pomoći za ostale gradove naše Regije!

Nakon susreta, predatavnici Rahme International zajedno sa predsjednikom Merhameta su posjetili Narodnu kuhinju "Život" u kojoj se hrani 60 korisnika svih nacionalnosti.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar