"Vatikan smatra Hrvatsku važnom za procese u BiH"

"Vatikan smatra Hrvatsku važnom za procese u BiH"

Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u subotu u Vatikanu s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom, prenosi Hina.

 Plenković je rekao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o nizu tema i to bilateralnim odnosima, postojećim ugovornim odnosima, onome što se zbiva u evropskom kontekstu, situaciji u jugoistočnoj Evropi kao i o "važnoj ulozi Hrvatske koja treba projicirati svoje iskustvo pa i političku stabilnost na susjede koji imaju ambicije priključiti se evropskom projektu".

Istakao je da "s te strane i Vatikan gleda na nas kao jednu točku koja je bitna za procese u BiH i našem susjedstvu".

 Na pitanje novinara je li detaljnije s Papom razgovarao o statusu Hrvata i suživotu u BiH, premijer Plenković je odgovorio da je „Sveti Otac bio u BiH prije dvije godine te da je to bio jako važan posjet i signal“.

 "Naravno da sam mu prenio našu svesrdnu, otvorenu, snažnu potporu BiH, njenoj funkcionalnosti, našoj brizi da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna....s naglaskom na položaj Hrvata u BiH".

 Rekao je da je prenio hrvatska stajališta o BiH te da smatra da ih se u Vatikanu cijeni i prepoznaje kao jedan stav koji je doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH i opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji, javila je Hina.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar