Dijalogom graditi suživot i toleranciju

Dijalogom graditi suživot i toleranciju

U okviru manifestacije „Musalla 2017“ održan je zanimljiv događaj pod nazivon „Vjerska tolerancija“ u okviru kojeg su sudjelovali predstavnici pravoslavne, katoličke i islamske vjerske zajednice.

Prema riječima direktora manifestacije, Mirsada ef. Spahića, na ovaj način se u svjetlu manifestacije želi promovisati međureligijski dijalog i tolerancija, kao i odgovornost vjerskih velikodostojnika u izgradnji međusobnog povjerenja i suživota pripadnika različitih konfesija u jednom društvu, prenosi Radio BIR.

„Ovaj događaj je na tragu istorijske zaostavštine sultana Mehmed Fatiha koji je u naše krajeve donio svjetlo islama, ali i tolerancije. Bosanskim franjevcima izdao je Ahdnamu, dokument kojim je omogućio slobodu njihovog djelovanja i vjeroispovjesti i to je bio prvi dokument na tlu Evrope kojim su se garantovala takva prava. Podsjećamo da je tada u evropskoj politici vladalo pravilo „čija zemlja, njegova i vjera“ i da je to bilo vrijeme netolerancije, vjerskih sukoba i progona.“, istakao je ef. Spahić.

Prisutne učesnike i goste pozdravio je glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević, a o ovoj zanimljivoj temi govorili su pravoslavni sveštenik, protonamjesnik Neven Marinković, sanski župnik fra Ivica Matić te poznati islamski predavač i publicista Abdusamed Nasuf Bušatlić.
Marinković je istakao kako živimo u svijetu materijalističkih vrijednosti u kojem se duhovnosti ostavlja malo mjesta. Citirajući Sveto pismo istakao je kako je ljubav prema čovjeku u osnovi svake tolerancije i da bez dijaloga u okviru ekumenizma nema rješenja problema.

„Problem ekumenizma i vjerske tolerancije je jedan od najvažnijih problema današnjice i njegovo rješenje se stalno izmiče i odlaže. Ritualni ekumenizam je potrebno zamjeniti istinskim ekumenizmom ljubavi jer jedino na takav način možemo obuzdati egoizam, mržnju i netoleranciju, te graditi bolji i pravedniji svijet.“, rekao je Marinković.

Fra Ivica Matić je ovo važno pitanje pokušao osvjetliti iz ugla katoličke teologije istakavši kako je u biti svake religije ljubav prema Bogu. „Međutim, ta ljubav nije moguća, ako nema ljubavi prema čovjeku, prema svome bližnjem. Ako poštujemo svete knjige, živjećemo po načelima ljubavi, a jedino se na takav način može graditi suživot i tolerancija.“, istakao je fra Matić.

Islam pitanje suživota i tolerancije gradi na pet principa, rekao je Bušatlić, govoreći o ovoj temi kroz prizmu islama.

„Islam čovjeka poštuje po njegovoj ličnosti, njegovoj ljudskosti, a ne pripadnosti naciji, rasi, vjeri ili bilo kojem drugom kolektivitetu. Drugi princip je da islam odnose gradi na temeljima pravde i dobročinstva, a treći nam govori o tome da poštuje i uvažava svaku različitost, pa i pravo na drugačiju vjeroispovjest. Četvrti princip nam govori o tome da se odnosi u islamu temelje na dijalogu, saradnji i međusobnom upoznavanju i konačno, islam u svojoj osnovi protežira mir, a nikako rat.“, istakao je Bušatlić.

On je istakao kako u islamu nema prisile u vjeri te da u islamskoj tradiciji postoji veliki broj povelja i pisanih dokumenata kojima se garantuju prava neislamskim narodima, a jedan u nizu je i Ahdnama sultana Mehmeda Fatiha.

Učesnici ovog zanimljivog skupa složili su se da se samo dijalogom, međusobnim upoznavanjem i uvažavanjem može graditi tolenancija i suživot u složenim i multikonfesionalnim društvima današnjice. Na kraju treba istaći kako je Medžlisu IZ Sanski Most pomoć u organizaciji ovog događaja pružio i Centar za izgradnju mira, nevladina organizacija koja već dugi niz godina uspješno djeluje u „gradu na devet rijeka“.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar