Reis Kavazović za INS o Srebrenici: Svijet ne haje za žrtve, s onima koji veličaju zločin nema pogodbe

Reis Kavazović za INS o Srebrenici: Svijet ne haje za žrtve, s onima koji veličaju zločin nema pogodbe

Svijet u kome živimo ne haje za žrtve, kazao je u ekskluzivnoj izjavi za INS reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović.

Poglavar IZBiH reagirao je tako na informacije da će u Srebrenici četiri dana uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida biti održana promocija knjige Ljiljane Bulatović, biografkinje i prijateljice ratnog zločinca Ratka Mladića pod naslovom "Srebrenica - Laž i podvala srpskom narodu", kao i drugi događaji, poput filma o ruskim dobrovoljcima, koji suštinski veličaju zločine. Sve to, kao je potvrđeno, finansira Opština Srebrenica na čelu sa Mladenom Grujičićem.

- Mogu samo kazati da smo propustili,  kao odgovorni ljudi, da u Srebrenici izaberemo čovjeka dostojna toga gradića i njegove žrtve. Sada je sve kasno, a neki ljudi iz međunarodne zajednice su mi govorili da je ovo dobar izbor. Sa ljudima koji veličaju zločin i umanjuju žrtve, i nanose im konstantan bol, ne bi trebalo biti pogodbe – kazao je za INS reis Kavazović.

Prema njegovim riječima to što svijet u kojem živimo ne haje za žrtve, "već samo probitak", ima svoje posljedice.

- Etika je davno uzmakla pred političkim interesima. Ovaj svijet nezadrživo srlja u moralni glib i bezdan. Posljedice će biti strašne – zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Udruženja žrtava iz BiH, a posebno iz Srebrenice, izražavaju svoju ogorčenost ponašanjem načelnika Grujičića i traže zabranu promocije knjige. Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković ranije je u izjavi za INS pozvao policijske organe i Tužilaštvo BiH na reakciju jer se smišljeno nastoji izazvati emotivna reakcija žrtava.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar