Povodom Nove hidžretske godine: MIZ Kladanj organizirao prijem za pripadnike drugih konfesija

Povodom Nove hidžretske godine: MIZ Kladanj organizirao prijem za pripadnike drugih konfesija

U povodu  Nove  1439. Hidžretske godine  predstavnici Medžlisa islamske zajednice Kladanj  u mektebu Hadim Ali-pašine džamije  organizirali  su  prijem za pripadnike drugih konfesija, katolike, pravoslavace, jevreje, a među gostima su bili i pripadnici Roma.

Tačno 1439 godina je  prošlo od dolaska Poslanika Muhammeda s.a.v.s. u Medinu i uspostavljanja prve muslimanske zajednice i države. Glavni imam Medžlisa  IZ Kladanj Asim ef. Esmić u izjavi za Fenu ističe da  'Medinski  ustav'  već 14 stoljeća upućuje  vjernike i muslimane kako da se ophode međusobno, ali i sa svojim komšijama drugih nacionalnosti.

-'Medinskim ustavom', prvim ustavom države Medine, Poslanik s.a.v.s. donio je demokratsko i mirno uređenje kakvo ranije nije viđeno na Arapskom poluotoku i to u urbanoj zajednici čiji su članovi bili različite rasne, religijske i plemenske pripadnosti - navodi ef. Esmić.

Vođeni time, ali u okrilju blagoslovljenih  dana Muharrema, Medžlis Islamske zajednice Kladanj je želio da sa svojim komšijama drugih nacionalnosti podijeli blagodati nove hidžretske godine i ukaže na potrebu pažnje prema komšiji, dodaje ef.Esmić.

Po njegovim riječima, komšija u islamu uživa poseban status.  Tvrdi da islam potiče muslimane da svoje komšije tretiraju na obazriv način, koji odražava istinski duh islama. Taj duh se, kako kaže, ogleda  u visokom stepenu tolerancije i pažnje, posebno prema pripadnicima drugih vjera.

Podsjetio je i na predaju  u kojoj stoji, da kada je  Aiša, r.a.   jednom prilikom pitala Poslanika  a.s. : “Allahov Poslaniče, imam dvojicu komšija. Kojem ću odnijeti poklon?” , na šta joj je Poslanik s.a.w.s  odgovorio: “Onome čija su ti vrata bliža”,  a da pri tome nije spominjao vjeru.”

Pored pripadnika raznih nacionalnosti prijemu je prisustvovao i načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar