Istinita priča iz Amerike: Kur'an i bibliotekarka u državi Ohio

Istinita priča iz Amerike: Kur'an i bibliotekarka u državi Ohio

Piše: Dr. Senad Agić

Jedan musliman u državi Ohio je posjetio lokalnu gradsku biblioteku. Tražio je Kur'an tek da provjeri je li na policama. Kako ga nije našao, obratio se bibliotekarki:

- Kako to da nemate Kur'ana na policama. Imate Bibliju, Toru i svete tekstove drugih religija, ali nemate Kur'an? Sram vas bilo!

Bibliotekarka se izvinila i obećala da će se potruditi da nabavi nekoliko primjeraka Kur'ana.

Kada ih je nabavila i smjestila u biblioteku, nazvala je onog nezadovoljnog muslimana da ga obavijesti kako njena biblioteka sada ima i Kur'an i ako želi može doći da ga podigne.

On je dogovorio drsko kao i prvi put:

- Ne treba meni Kur'an. Tebi treba da ga pročitaš!

S obzirom da je ovakav odnos muslimana prema "propustu" bibliotekarku isprovocirao, ona odluči da pročita Kur'an. Kada ga je pročitala, imajući nekih pitanja na koja nije imala odgovora, zvala je nekoliko puta lokalnu džamiju i ostavljala poruke dok joj se konačno nije javio imam. Imamu je saopštila kako bi željela da dođe u džamiju, jer ima nekih pitanja na koja želi dobiti iskren odgovor.

Imam je srdačno ponudio da dođe i nakon nekoliko susreta i razgovora, bibliotekarka odluči da primi islam. Imam je pozvao bibliotekarku da svoje pristupanje islamu objavi pred punom džamijom. Tako je i bilo. Nakon džuma-namaza bibliotekarka prelazi na islam. Među svjedocima u džamiji bio je i onaj bahati musliman.

Nakon izvjesnog vremena, sada kao muslimanka, bibliotekarka zamoli imama da joj pronađe nekog muslimana i predloži za brak. Izbor je pao na bahatog muslimana iz biblioteke. Međutim, bio je jedan problem koji je bibliotekarka željela riješti prije ulaska u brak sa njim. Ovaj musliman je bio vlasnik prodavnice alkoholnih pića. Bibliotekarka je imala jedan jedini uvjet - da njen budući muž proda haram-biznis. Musliman je to učinio. Oženio se sa bibliotekarkom, a pola novca od prodatog biznisa zajednički su upotrijebili da otvore islamsku školu u ovom gradu u Ohiju koju danas vodi i nadgleda bibilotekarka.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar