Husein ef. Smajić: Ajvatovica je naša lađa spasa (VIDEO)

Husein ef. Smajić: Ajvatovica je naša lađa spasa (VIDEO)

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Smajić poručio je tokom današnjeg obraćanja na centralnom događaju „507. Dana Ajvatovice“ da je „Ajvatovica je naša lađa spasa“.

- Naša ulema, bosanskohercegovačka ulema, koja je ponos ovog naroda, nije slučajno izabrala Ajvatovicu, Kariće, Djevojačku pećinu, dobre vode širom Bosne i Hercegovine, gdje se Bošnjaci okupljaju sa svojim vjerskim i nacionalnim obilježijima, svojim bajracima, sa svojom ulemom... Da mole Boga za sigurnost svoju i svoje domovine. Nije slučajno izabrana Ajvatovica i druga dovišta – kazao je efendija Smajić.

(Snimci: RTV BIR)

Naglasio je dalje da „mi nismo ovdje ni odakle došli“, jer smo smo autohtoni, evropski muslimani.

- Mi smo primili islam od Mehmeda Fatiha, koji je ovdje došao i čije ime se spominje u hadisu Muhameda a. s. – kazao je, uz ostalo, ef. Smajić.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović poručio je tokom današnjeg obraćanja da „hoćemo državu jednaku za sve“.

 Ajvatovička staza, kazao je, jeste naša višestoljeta tradicija, to se staza odanosti našoj tradiciji i državi.

- Ajvatovica nije svetište, a oni koji dolaze na Ajavatovicu nisu hodočasnici, kako neki shvataju, a drugi prikazuju. Ovo mjesto nije sveto nego je dar od Boga kao što su svete i ostale stvari koje nam daje. Kamen u ajvatovačkoj pećini nije svijet i ne trebamo ga nositi kao relikviju i nadati se da će nam on pomoći. Nego se na svakom mjestu, pa i ovom, trebamo obraćati samo našem Gospodaru koji sve zna i sve može – naglasio je muftija Adilović.

(Snimci: RTV BIR)

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar