U Brežanima kraj Kaknja otvorena džamija i islamski centar

  • (Foto: Azerin Salihbegović)
  • (Foto: Azerin Salihbegović)
  • (Foto: Azerin Salihbegović)
  • (Foto: Azerin Salihbegović)
  • (Foto: Azerin Salihbegović)

U Brežanima kod Kaknja jučer je svečano otvorena novosagrađena džamija i islamski cenatar.

Svečanosti je prisustvovalo više od deset hiljada vjernika sa područja cijele BiH, posebno iz džemata koja su u neposrednoj blizini Kaknja.

Otvaranju prisustvovali su, između ostalih, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković te načlnik općine Kakanj Nermin Mandra i načelnik bratske Općine Aliaga iz Turske Serkan Acar. Svoj doprinos dali su imami Medžlisa IZ Kakanj na čelu sa glavnim imamom Sulejman ef. Čelikovićem, prenosi Islamski centar Brežani.

Džemat Brežani smješten je u donjem dijelu sliva rijeke Trstionice, osam km od Kaknja u pravcu Kraljeve Sutjeske. Džemat ima oko 400 članova i iz godine u godinu se broj članova povećava. Prva džamija u džematu Brežani izgrađena je davne 1910. godine. Njene dimenzije bile su 5 sa 6 metara i bila je pokrivena šindrom.

Tokom 2005. godine džematlije su vlastitim sredstvima kupile zemljište za izgradnju nove džamije ili, bolje rečeno, islamskog centra. Prema projektu, u sklopu džamije izgrađeno je i niz pratećih objekata namijenjenih za sveobuhvatan vjersko-kulturni život muslimana ovog džemata, a i šire. Radovi su započeli 2006. godine.

U četvrtak, poslije akšam namaza dodjeljene su vakufname za 283 vakifa, a u petak je proučen mevlud povodom završetka radova džamije u Brežanima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar