Počela obnova džamije čuvenog Bali-bega Malkoča u Glamoču (FOTO)

  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)
  • (Foto: INS)

Glamočka džamija čuvenog Malkoč-bega ili Malkoçoğlu Balı Bey Yahyapasazade, šire poznatog Bali-bega iz popularne serije Sulejman Veličanstveni kojeg je igrao odlični Burak Ozcivit, bit će obnovljena do kraja septembra ove godine, potvrdio je za INS Muhamed Dragolovčanin, glavni imam MIZ Glamoč.

Medžlis Islamske zajednice Glamoč u saradnji sa Vakufskom direkcijom nakon provedene tenderske procedure započeo je obnovu ove džamije smještene u selu Malkočevci, a izvođač je firma Mukić d.o.o. iz Jajca. Projekt je apliciran na lični zahtjev resiu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića.

Džamije u Glamoču su rušene tokom agresije na BiH. Četiri su obnovljene, a u toku je obnova dvije najstarije, džamije Malkoč-bega i Sultana Fatiha. Konkretno džamija Malkoč-bega nije stradala u ovom već u Drugom svjetskom ratu. Cijeli kompleks koji je spaljen i sad je većinom privatno vlasništvo, ali dio vanjskih zidova još uvijek postoji.

- Počela je izgradnja. Ustvari to je početak jednog opsežnijeg projekta. U ovoj godini će se, ako Bog da, izgraditi džamija, ali zbog značaja vakufa i samog vakifa, nastavit ćemo arheološka istraživanja šireg lokaliteta u čijem su sastavu bili bedemi i kule na pet spratova. To je kompliciran i skup projekt. Planovi su da se nakon istraživanja lokalitet zaštiti, napravi muzej Malkoç-bega koji je veoma zanimljiva historijska ličnost – govori za INS Dragolovčanin.

Podsjeća da je naš Malkoč-beg bio jedan od najhrabrijih vojnika osmanskog carstva, osvajač Beograda i kule Petrovaradin, a ustvari bio je komandant Akindžija, odnosno današnjih specijalaca.

Pored džamije, Malkoč – beg je osnovao vakuf iz kojeg se finansirala džamija i ostale aktivnosti. Medžlis Islamske zajednice Glamoč ima planove revitalizacije ovog nekada bogatog vakufa o čemu će uskoro biti urađena studija.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar