Avaz: Požar na džamiji u Gradačcu podmetnut, uhapšena jedna osoba

Avaz: Požar na džamiji u Gradačcu podmetnut, uhapšena jedna osoba

Na džamiji Husejniji u Gradačcu 19. oktobra je izbio požar koji je ugašen brzom intervencijom vatrogasaca. Povrijeđenih nije bilo, a obavljen je uviđaj na osnovu kojeg će biti sagledana šteta načinjena na unutrašnjosti džamije.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je odmah Medžlis Islamske zajednice Gradačac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Nusret-ef. Kujrakovićem, predsjednikom Hasom Omerovićem i članovima Izvršnog odbora.

Ekipa "Dnevnog avaza" i dalje je u Gradačcu povodom jučerašnjeg požara na džamiji Husejniji, koji je na tek završenoj unutrašnjoj obnovi napravio veliku štetu. 

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić kazao je za portal "Avaza" da je požar podmetnut.

- Jučer nakon što je pozar na našoj ljepotici, džamiji Husejniji ugašen, održao sam sastanak s predstavnicima MIZ-a i sa nekoliko privrednika koji su učestvovali u obnovi Husejnije. Ovaj slučaj sve nas je šokirao, jer smo džamiju koju je gradio naš Husein-kapetan počeli obnavljati još od 2011.,  a 2019. je obnovljena unutrašnjost u izvornom obliku jedinstvenom u BiH. Sada su krenuli vanjski radovi na ovom kulturno-historijskom i vjerskom objektu. Imam informacije da je požar podmetnut i da je jedna osoba uhapšena. Nas u Gradačcu ovaj nemili slučaj neće omesti da mi našu Husejniju ponovo obnovimo i da će ona zasijati punim sjajem, a vandala će stići zaslužena kazna - izjavio je za "Dnevni avaz" Edis Dervisagic, gradonačelnik Gradačca.

Islamska zajednica će nakon završetka uviđaja i nakon što se u potpunosti sagledaju razmjeri načinjene štete, zajedno s džematlijama u Gradačcu, uložiti napore da se što prije saniraju posljedice požara i da Husejnija džamija ponovo bude u funkciji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar