Bećirović-Al-Attiyah: Interes BiH je jačanje ekonomske saradnje s Katarom

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha.

Dr. Denis Bećirović poželio je ambasadoru Al-Atiji uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Ambasador Al-Atija prenio je dr. Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, Njegove Visosti šeika Tamima bin Hameda Al-Tanija.

Tokom razgovora izražena je spremnost da se dodatno učvrsti dobra bilateralna saradnja koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina.

Konstatirano je da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose. Između ostalog, naglašeno je da postoje i brojne mogućnosti saradnje između dvije zemlje, a posebno u turizmu u koji Država Katar želi značajno ulagati u budućnosti. Mogućnosti ulaganja postoje i u oblasti energetike, prehrambene industrije, infrastrukturnih projekata i namjenske industrije.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozdravio je odluku Države Katar o liberalizaciji viznog režima prema državljanima Bosne i Hercegovine, što je omogućilo dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

U okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar je i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je do sada realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar