Katar oštro osudio napad na izbjeglički kamp Jabalia u Gazi: Masakr nad bespomoćnima

  • Stotine protestuju u Kataru nakon smrtonosnog napada u Jabaliyi (Foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)
  • Stotine protestuju u Kataru nakon smrtonosnog napada u Jabaliyi (Foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)
  • Stotine protestuju u Kataru nakon smrtonosnog napada u Jabaliyi (Foto: Sorin Furcoi/Al Jazeera)

Država Katar oštro je osudila izraelsko bombardiranje stambenih blokova u rezidencijalnom području izbjegličkog kampa Jabalia u sjevernom dijelu Gaze, što je rezultiralo ubijanjem i ranjavanjem stotina nevinih ljudi.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar, riječ je  o novom masakru nad bespomoćnim palestinskim narodom, posebno djecom i ženama, pozivajući međunarodnu zajednicu da brzo djeluje kako bi zaustavila ubijanje i razaranje, prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Zvanična Doha upozorila je da širenje izraelskih napada u Pojasu Gaze na civilne ciljeve, uključujući bolnice, škole, naseljene centre i skloništa za raseljene osobe, predstavlja opasnu eskalaciju sukoba, te da takve aktivnosti potkopavaju napore u posredovanju i deeskalaciji. To, kako su naveli, nagovještava više nasilja i nestabilnosti.

Katarsko Ministarstvo vanjskih poslova poziva međunarodnu zajednicu da u ovom kontekstu preuzme svoje moralne i zakonske odgovornosti za pružanje zaštite palestinskom narodu, te da „prisili Izrael da poštuje međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo“.

Katar naglašava čvrst stav o pravednosti palestinskog pitanja, uključujući legitimna prava palestinskog naroda na uspostavu svoje nezavisne države u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Podsjetimo, dan ranije američki državni sekretar Antony Blinken zahvalio je Kataru na njegovim naporima u osiguravanju oslobađanja zarobljenika u Gazi, “i kontinuiranim naporima da spriječi širenje sukoba”, prenijele su ranije agencije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Gaze saopćilo je kako je izraelski zračni napad pogodio stambene blokove u rezidencijalnom području izbjegličkog kampa Jabalia u sjevernom dijelu Gaze, ubivši i ranivši desetke ljudi.

Direktor Indonezijske bolnice kaže da je najmanje 50 ljudi ubijeno. Izraelske trupe prodiru dublje u Gazu, a svjedoci izvještavaju o teškim sukobima nakon što su tenkovi stigli do stambenog područja u gradu Gazi. Hamasovo oružano krilo kaže da je napalo one tenkove koji su napredovali u sjeverozapadnoj Gazi, dok je također eliminiralo “izraelske snage” unutar zgrade.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar