Svečano otvorena džamija "Bosna" u Zenici

Svečano otvorena džamija "Bosna" u Zenici

U prisustvu više hiljada ljudi danas je u Zenici svečano otvorena džamija "Bosna". Izgradnju ove džamije finansirali su vakifi Derviša i Fikret Avdić.

Zamjenik rejsu-l-uleme Husein ef. Smajić kazao je da mu je drago da je u Zenici među ovim čestitim ljudima "koji razumiju vrijeme u kojem žive".

- Mi u Sarajevu nemamo ovako čestitih Bošnjaka, koji su u mogućnosti da urade ono što je uradio naš praotac Ibrahim a.s. kada je podigao Kabu, prvu Allahovu kuću. Izgradnja džamija je znak napredovanja i čuvanja islama na ovim prostorima. Ovo je veliki dobitak za Zenicu i Zeničane a najvredniji za Islamsku zajednicu - kazao je Smajić, prenio je Faktor.

Jakub ef. Kaknjo, glavni zenički imam, istakao je da je «temelj naše budućnosti dobrota iz srca vjernika», te da «ako ima dobrote, ima i budućnosti za nas».

Prisutnima se obratio i vakif Fikret Avdić, kazavši kako je razlog gradnje džamije održavanje vjere u duhu bh. tradicije.

- Ovu kuću je izgradio svevišnji Allah dž.š. i mi smo na tome iskreno zahvalni. Ova džamija služi tradiciji održavanja naše vjere u duhu bosanskohercegovačkog islama, koji su vjekovima prije njegovali naši preci - kazao je Avdić.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar